Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Oförändrat Finland med Jalonen tillbaka på brottsplatsen, redo för nästa bragd

Från 2019
Joel Kiviranta mot Jevgenij Dadonov.
Bildtext EHT-mötet för tre veckor sedan visade att doldisar som Joel Kiviranta på en bra dag kan hålla jämna steg med namn som Jevgenij Dadonov.
Bild: All Over Press

Lejonen gör inga ändringar i uppställningen inför VM-semifinalen mot Ryssland. Försnacket handlar om det gamla vanliga: domarna, Kaapo Kakko, ryska stjärnor – och lite klassisk finländsk hockeyhistoria.

Ryssland–Finland

VM-semifinal, Bratislava, klockan 16.15.
Snacka om matchen och Lejonen med Sebastian Backman och Christoffer Herberts i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår hemsida klockan 15.45.

Att slå Tre Kronor var en bragd, nu krävs något ännu vassare för att Finland ska gå till final. Ryssland är VM:s klart bästa lag hittills, obesegrade och skarpa framåt med 40 gjorda mål. Men till skillnad från Sverige har det ryska stjärngardet dessutom fått defensiven att stämma, tio insläppta är bäst i turneringen.

Här sex samtalsämnen inför matchen.

1. Jalonen tillbaka i guldhallen

Ondrej Nepela Arena i Bratislava invidges redan 1940, men har grundrenoverats i tre repriser. Den senaste renoveringen gjordes inför VM 2011, turneringen där Jukka Jalonen gjorde Finland till världsmästare.

Sedan dess har inga större uppdateringar gjorts i arenan. Jalonen har visserligen med sina KHL-klubbar spelat borta mot Slovan Bratislava i den här hallen, men med Lejonen är den finländska tränaren nu tillbaka för första gången sedan VM-finalen.

Ger garanterat en hel hög med trygghet och fina minnen, inte minst med tanke på semifinalmotståndet då: Finland slog Ryssland med 3–0. Förutom Jalonen finns två spelare i det ryska laget kvar sedan den fredagskvällen: Ilja Kovaljtjuk och Alexander Ovetjkin.

2. EHT-mötet användes på bästa sätt, av bägge lagen

Med en VM-semifinal runt hörnet kan det kännas irrelevant att komma dragande med en EHT-match, men faktum är att ländernas möte i Brno för tre veckor har nämnts av bägge läger inför finalhelgen. Inte konstigt, då det lade ut riktlinjerna för båda trupperna.

Finland vann med 3–1 efter en väldigt övertygande insats. Den matchen gav det här Lejonlaget en klar insikt att vad som helst är möjligt, med rätt attityd kan världsstjärnor besegras, och sedan dess har Finland surfat på den vågen.

För Ryssland blev det en nödvändig påminnelse om att ett profilstarkt lag inte vinner ett dyft utan rätt inställning. Efter förlusten mot Lejonen har Ryssland radat upp nio raka segrar.

3. Domarparet? Svensktjeckiskt

Domarna och deras linje kommer att vara i fokus på nytt efter en kvartsfinal där Sverige inte drabbades av enda utvisning. Dessutom var det bra powerplay som lade grunden när Finland slog Ryssland i EHT-mötet senast.

Sett till statistiken i VM gynnar det dock Finland om det blir en match med få utvisningar och mycket spel med 5 mot 5. Ryssland är hittills bättre än Lejonen både i powerplay och boxplay. Det ryska spelet i numerärt underläge är turneringens bästa, med bara två insläppta på 21 utvisningar.

Dagens domare är förresten svensken Tobias Björk och tjecken Martin Frano.

4. Ingen mättnad här, helt ny medaljtrio

Att världsmästarna Sverige, silver-Schweiz och brons-USA alla förlorade i kvartsfinalskedet betyder att hela medaljtrion kommer att bytas ut jämfört med den senaste turneringen. Det har bara hänt en enda gång tidigare i VM-historien, 2013 i Sverige.

Ett klart bevis för att det inte bara är snack att toppen i hockeyvärlden blivit bredare.

Ordet “mättnad” kan inte användas under helgens Final Four. Ryssland jagar desperat guld för första gången på fem år, Tjeckien hoppas intensivt på första medaljen sen 2012. Kanada söker revansch efter fjolårets medaljmiss, och Lejonen vill ta sig upp på pallen igen efter fyra misslyckade storturneringar i rad.

5. Tjatigt, men Kakko mot Hughes lever vidare

Efter fyra matchomgångar i Slovakien ledde Kaapo Kakko kampen mot draftrivalen Jack Hughes med 10–0, finländaren såg ut som en väldigt mycket “färdigare” spelare.

Men efter ytterligare fyra matcher är det inte lika klart längre. Hughes som före VM aldrig spelat mot vuxna kom in i rytmen och i kvartsfinalförlusten mot Ryssland var det faktiskt 18-åringen som överglänste de etablerade NHL-stjärnorna och var USA:s bästa spelare med 0+2, matchens bästa plusminus och också priset som USA:s främsta.

Samtidigt har Kakko sett lite sliten ut och inte noterats för poäng sedan matchen mot Danmark för nio dagar sedan. Kan han nu göra “en Granlund”, bjuda på ny magi i Bratislava och se till att diskussionen om vem som går som etta i draften håller i sig ända till midsommar?

6. Lejonen har hittat sin uppställning

Efter lite letande i de sex första matcherna i VM hittade Jukka Jalonen till slut rätt inför Tysklandsmatchen, och Lejonen startar i dag för tredje matchen i rad med exakt samma uppställning. Inga överraskningar här, Ryssland vet vad de får.

Överraskningseffekten som Sverige råkade ut för drabbas det ryska laget knappast av. Kutjerov, Malkin, Ovetjkin och gänget är redo. Ska Finland ta sig till final krävs en ännu större bragd än i torsdags.

Finlands femmor:

Målvakt
30 Kevin Lankinen (45 Jussi Olkinuora)

1.
25 Toni Rajala - 21 Juhani Tyrväinen - 20 Niko Ojamäki
4 Mikko Lehtonen - 55 Atte Ohtamaa

2.
82 Harri Pesonen - 65 Sakari Manninen - 24 Kaapo Kakko
40 Petteri Lindbohm - 28 Henri Jokiharju

3.
19 Veli-Matti Savinainen - 76 Jere Sallinen - 71 Kristian Kuusela
70 Niko Mikkola - 7 Oliwer Kaski

4.
41 Joel Kiviranta - 91 Juho Lammikko - 12 Marko Anttila
50 Miika Koivisto - 58 Jani Hakanpää

Diskussion om artikeln