Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles vd Merja Ylä-Anttila: "Förföljelsefond" grundas för att hjälpa journalister som utsätts för näthat

Från 2019
Yles vd Merja Ylä-Anttila i Morgonettan.
Bildtext Merja Ylä-Anttila i Morgonettan.

Flera mediehus grundar tillsammans med branschorganisationer en fond för att stöda journalister som utsätts för hatkampanjer. Journalister som utsätts för förföljelse, trakasserier och hatkampanjer på nätet kan söka stöd ur fonden.

Pengar ur fonden ska kunna användas för till exempel rättegångskostnader för de utsatta journalisterna. Fonden grundas för att det tidigare har saknats medel för att kunna verka snabbt och lösa överraskande problem.

I Yles Morgonettan redogjorde Yles vd Merja Ylä-Anttila för fondens betydelse för yttrandefriheten. Yle är ett av mediehusen som finansierar fonden.

Enligt Ylä-Anttila är det största hotet mot yttrandefriheten i Finland att journalister, forskare och till och med domare utsätts för påtryckningar på sociala medier.

– Man väljer ut människor som man börjar förfölja och offren utsätts för näthat. Det är ett försök att sätta munkavle på människor, då de är tvungna att överväga ifall det är värt att utsätta sig för det massiva hatet. Jag tycker att det är det största hotet mot yttrandefriheten här i Finland, säger Ylä-Anttila.

Yttrandefriheten är ingen självklarhet. Om vi inte tar hand om yttrandefriheten kan den falla sönder, till och med utan att vi märker det

Merja Ylä-Anttila, Yles vd

Hur kan man då skydda journalister mot påtryckningar?

– Det är viktigt att det råder en öppen kultur på redaktionerna och att vi kan tala om saker, samt att förmännen har förtroende för sina journalister. Och att vi inte är blyga med att föra ärenden till polisen.

Ylä-Anttila tror att redan ett hot om att påtryckning kan leda till en förundersökning kan minska försöken att utöva påtryckning på journalister.

Hon tror också att yttrandefriheten tas för givet i Finland.

– Yttrandefriheten är ingen självklarhet. Om vi inte tar hand om yttrandefriheten kan den falla sönder, till och med utan att vi märker det. Det är bra att medierna värnar om yttrandefriheten och talar om den.

Fonden som lanseras i början av nästa vecka är ämnad både för fastanställda och frilansjournalister.

Bakom den nya fonden står mediehusen A-lehdet, Alma Media, Keskisuomalainen, Sanoma och Yle tillsammans med branschorganisationerna Finlands Journalistförbund, Stiftelsen för att befrämja journalistisk kultur Jokes, Medieförbundet, Tidskrifternas Förbund och Tidningarnas Förbund.

Merja Ylä-Anttila har varit Yles vd sedan september i fjol och innan dess var hon ansvarig utgivare på MTV:s nyheter.

Diskussion om artikeln