Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump på statsbesök i Japan – sumobrottning och golf högst på agendan trots obalans i handeln

Från 2019
Uppdaterad 25.05.2019 16:09.
Presidentparet Donald och Melania Trump landade på Hanedas internationella flygplats i Tokyo vid 17-tiden lokal tid.
Bildtext Presidentparet Donald och Melania Trump landade på Hanedas internationella flygplats i Tokyo vid 17-tiden lokal tid.
Bild: EPA-EFE/KOJI SASAHARA / POOL

USA:s president Donald Trump, med sin hustru Melania, har inlett ett fyra dagar långt statsbesök i Japan. Deras värd, premiärminister Shinzo Abe, är mån om att trevligt program ska avleda Trumps uppmärksamhet från handelsrelaterade problem.

Ändå inleddes Trumps besök i Japan med prat om handel. Allra först talade Trump till japanska företagsledare vid en mottagning hos den amerikanska ambassadören William Hagerty.

Trump uppmanade japanerna att investera mera i USA, men han talade i rätt milda ordalag om det amerikanska handelsunderskottet mot Japan.

- Japan har haft betydande försprång i många, många år, men det är okej, kanske det är därför ni gillar oss så mycket, sade Trump.

Trump höll ett tal vid en mottagning för japanska företagsledare så fort han anlänt till Tokyo på lördagen.
Bildtext Trump höll ett tal vid en mottagning för japanska företagsledare så fort han anlänt till Tokyo på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Han lovade ändå att läget kommer att bli "litet mera rättvist" då de handelssamtal som pågår mellan USA och Japan som bäst har avslutats.

Trump sade sig hoppas på stora nyheter på den här fronten under de närmaste månaderna.

"Programmet har skräddarsytts för presidentens ego"

Statsbesöket i Japan är ändå i huvudsak en artighetsvisit och enligt nyhetsbyrån AP har programmet skräddarsytts just för Trumps nycker och ego.

Japans premiärminister Shinzo Abe har vårdat sin relation till Trump länge. Redan två veckor efter presidentvalet i USA 2016 såg Abe till att ordna en träff med Trump i Trump Tower.

Så sent som förra månaden firade paret Abe Melania Trumps födelsedag över en middag i Vita huset.

Presidentparet Trump välkomnar premiärminister Shinzo Abe (längst till vänster) och hans hustru Akie Abe till Vita huset den 26 april.
Bildtext Presidentparet Trump välkomnar premiärminister Shinzo Abe (längst till vänster) och hans hustru Akie Abe till Vita huset den 26 april.
Bild: AOP

På söndagen ska herrarna Abe och Trump spela en runda golf tillsammans, precis som de gjort flera gånger tidigare.

På söndag kväll ska Trump besöka en sumobrottningsturnering. För det tillfället har han med sig en trofé som är tillverkad i USA och som Trump själv kommer att överräcka till segraren.

Den officiella höjdpunkten blir ändå mötet med den nyligen insvurne kejsaren av Japan, kejsare Naruhito.

Jag är hedersgäst vid den största tillställningen de haft på över 200 år

Naruhito kommer att ta emot paret Trump i det kejserliga palatset för ett möte och en bankett till Trumps ära på måndagen.

- Från alla länder i världen är just jag hedersgäst vid den största tillställning som de haft på över 200 år, sade Trump inför sin resa till Japan.

Abe har flera orsaker att rulla fram röda mattan åt Trump än förhoppningar om fortsatt goda handelsförbindelser. Japan är exempelvis starkt beroende av USA för sitt försvar. Inte minst mot sin oberäkneliga granne Nordkorea.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln