Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien inför valet: Ultrahögern stjäl rubriker, men det verkliga stödet är litet

Från 2019
Uppdaterad 26.05.2019 07:14.
Bild på Désirée Mariottini
Bildtext Använd inte Desirée för nyfascistiska syften, säger invånarna i stadsdelen San Lorenzo i Rom.
Bild: Susanna Sjöstedt

Italien har hela fyra ytterhögerpartier, av vilka det mest kända är inrikesminister Matteo Salvinis parti Lega som samsas om regeringsmakten med populistpartiet Femstjärnerörelsen. Längre högerut finns partierna Fratelli d'Italia och de nyfascistiska Casa Pound och Forza Nuova.

På lördag förmiddag ville det nyfascistiska Forza Nuova tåga genom stadsdelen San Lorenzo i Rom. Partiets anhängare tänkte lämna blommor till minnet av Desirée Mariottini, en sextonårig drogberoende flicka som blev dödad av migranter just i San Lorenzo i oktober 2018.

Men det blev inget av den nyfascistiska paraden, eftersom invånarna samlade sig till motvärn. Nora Inwinkl, som bor i kvarteret förklarar varför.

Nora Inwinkl bor och arbetar i San Lorenzo
Bildtext Nora Inwinkli har bott i San Lorenzo i många år och arbetar med idrott för alla. Män och kvinnor borde tillsammans arbeta för mindre våld, men receptet är inte en blombukett från nyfascister dagen för valet, säger hon.
Bild: Susanna Sjöstedt

– Ytterhögerpolitikerna ville utnyttja den unga flickans död för sin kampanj, för att få publicitet. Att en uttalad fascist en dag innan valet vill komma med blommor är helt otroligt. Jag ville hindra det och försvara det här området med min egen kropp, säger Inwinkli.

Istället för nyfascister stod därför något hundratal invånare, bland dem kvinnoaktivister och antifascister på gatan och tänkte på flickan och på hur våld ska förhindras.

Bakom den här dörren mötte unga Désirée sitt öde.
Bildtext Bakom den här dörren mötte 16-åriga Desirée Mariottini sitt öde. Rättvisa för Desirée, står det på porten.
Bild: Susanna Sjöstedt

Stadsdelen San Lorenzo är en gammal arbetarstadsdel strax norr om jänvägsstationen Stazione Termini. Här ligger det kända universitetet La Sapienza, och i trakten bor ännu partisaner som kämpade mot Mussolini och fascismen.

Giorgio Bisegna är ordförande för den nationella partisanorganisationen Ampi i San Lorenzo. Han patrullerar i gathörnet med en partisanscarf i den italienska flaggans färger runt halsen.

– Jag är här för att säga nej till nyfascisterna och Forza Nuova. Ni kan förstå vad det här landet har utstått under fascismen, vi vet vad som har hänt, säger han.

Giorgio Bisegna är ordförande för Ampi i stadsdelen San Lorenzo i Rom
Bildtext Giorgio Bisegna är ordförande för den nationella partisanorganisationen i San Lorenzo. Detta land har kämpat enormt mot fascismen och jag är här för att säga nej till dessa nya former av mental tillbakagång, säger han.
Bild: Susanna Sjöstedt

Bisegna säger att Italien tack vare kampen mot fascismen fick en republik, demokrati, frihet och en konstitution som är internationellt erkänd. Problemet för honom är inte migranter, utan graden av civilisation, utveckling och tillhörighet. Det här är ett land som har uppstått av migranter, påminner Bisegna.

Inrikesminister Salvini har gjort marginalretoriken till mainstream

Egentligen är de nyfascistiska partierna marginella. De samlar bara omkring en procent av rösterna men får mycket publicitet, säger journalisten Leonardo Bianchi.

Ett problem är att det här landet aldrig har gjort upp ordentligt med sin fascistiska historia

― Leonardo Bianchi, journalist

– Det Salvini gör är han tar de nyfascistiska partiernas retorik och gör den till mainstream. Forza Nuova och Casa Pound har båda påpekat att inrikesminister Salvinis kända slagord "Primi gli Italiani", alltså "Italienarna först", är något som de själva har sagt i flera år.

Med Salvinis läppar har uttrycket blivit en del av den dagliga retoriken. Det är propaganda, säger Bianchi, precis som det är propaganda att hamnarna skulle ha stängts för migranter, för så är det inte.

Man stänger inte hamnar lika snabbt som en hashtagg på twitter. Det behövs officiella regeringsdokument och sådana har inte gjorts

― Leonardo Bianchi, journalist

Antalet migranter har sjunkit kraftigt och folk är egentligen mer bekymrade över sin egen ekonomi. Allt fler unga italienare väljer att flytta utomlands.

Leonardo Bianchi är journalist och expert på extremhögern i Italien
Bildtext De nyfascistiska rörelserna är små, men de angriper utlänningar, migranter, romer och antifascister, och det är ett problem, säger journalisten Leonardo Bianchi.
Bild: Susanna Sjöstedt

– Salvini är en cynisk opportunist, analyserar Bianchi. Jag tror inte att Italien igen blir en diktatur, men det pågår en erosion av den liberala demokratin så som vi känner den.

Människors rättigheter inskränks och Italien knuffas mot en modell som liknar Viktor Órbans Ungern. Men den utvecklingen pågår inte bara i Italien, utan Salvini är så att säga i gott sällskap, säger Bianchi.

Väldigt lite EU i valdiskussionen

Det är slående hur lite den italienska valdebatten inför EU-valet handlar om EU.

Var och varannan tv-debatt, nyhetssändning och artikel fokuserar istället på hur den italienska inrikespolitiken kommer att se ut efter valet.

Den nuvarande regeringskoalitionen med Salvinis Lega och Luigi di Maios Femstjärnerörelse har nämligen lyckats med konststycket att vara både regering och opposition samtidigt. De två regeringspartierna skäller på varandra oavbrutet.

Spekulationerna handlar därför om hur stort Matteo Salvinis Lega blir. Får de över 30 procent av rösterna antas Lega vilja driva igenom nyval.

Om däremot Salvinis understöd sjunker och vänsterpartiet Partito Democratico gör ett gott val, tror analytiker att det är regeringskumpanen Femstjärnerörelsen som kan tänkas vilja bilda en ny allians med PD.

Enligt de senaste opinionsmätningarna skulle Lega få 29,5 procent, Femstjärnerörelsen 23, 6 procent och Partito Democratico 22,2 procent av rösterna på valdagen.

Diskussion om artikeln