Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholmspolitiker ifrågasätter Carola Lithéns agerande: "Dags för en allvarlig diskussion"

Från 2019
Uppdaterad 25.05.2019 16:14.
Fullmäktigeledamöter på rad fullmäktigesalen i Korsholm
Bildtext Kommunfullmäktige i Korsholm under mötet den 2 april då de en majoritet av de förtroendevalda röstade nej till fusion med Vasa.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Det är inte endast inom SFP-gruppen som den senaste vändningen i Korsholmspolitiken väcker debatt. Att fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP) drog sig ur partikamraten Ida-Maria Skyttes EU-valskampanj för att markera mot invalet av Sannfinländarna i kommunstyrelsen får också andra att höja rösten. Nu efterlyses en diskussion om förtroendet för Lithén.

- Såhär tycker jag verkligen inte att man kan agera som fullmäktigeordförande, säger Kari Hietamäki som är gruppordförande för Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö (MSK).

- Vi arbetar för en och samma kommun, Korsholm. Jag tycker det här är ful stil, säger Micael Westerholm (Sannf).

Detta har hänt:

Det fortsätter storma inom Korsholmspolitiken och orsaken är alltjämt den inflammerade debatten kring en fusion med Vasa.

SFP-gruppen kunde inte enas inför torsdagens möte då fullmäktige skulle välja ny kommunstyrelse, varpå man beslöt ordna proportionella val enligt kandidatlistor - en lista med ledamöter som förespråkat en fusion med Vasa och en lista med ledamöter som jobbat för ett fortsatt självständigt Korsholm.

Omröstningen i fullmäktige slutade 25-18, vilket ledde till att åtta fusionsförespråkande kandidater valdes in medan självständighetsförespråkarna fick in fem namn i styrelsen. Hade rösterna i salen fallit 24-19 hade fördelningen mellan de invalda istället blivit 7-6.

På så vis kom det sig att sannfinländaren Micael Westerholm knep en styrelseplats från fusionsförespråkarnas lista; den sista, eller åttonde platsen. Det är första gången Sannfinländarna tar plats i Korsholms kommunstyrelse.

Fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP) reagerade kraftigt på invalet av Westerholm i styrelsen. Det var bara en röst som avgjorde valet till Sannfinländarnas fördel påpekade Lithén då hon på Facebook meddelade partikamraten Ida-Maria Skytte att hon inte längre kan jobba för Skyttes valkampanj inför EU-valet.

Omröstningen under fullmäktigemötet var sluten.

Skytte säger till Yle Österbotten att hon efter omröstningen i förtroende hade berättat för Lithén hur hon röstat och att man säkert också kunde räkna ut hur hon röstat eftersom hon själv var kandidat på samma lista som Westerholm. Skytte uttrycker ändå besvikelse över Lithéns agerande. Det är inte okej att Lithén som fullmäktigeordförande skriver offentligt på Facebook hur någon röstat i en sluten omröstning, påpekar Skytte.

Lithéns agerande väckte omedelbar kritik också från andra partikamrater i Korsholm. På fredagen sa fullmäktigeledamoten Mika Mäkisalo (SFP) att han är mycket besviken på Carola Lithén för hennes ställningstagande på Facebook. Mäkisalo säger att han vill se en förtroendeomröstning kring Lithéns ordförandeskap.

Såväl Kari Hietamäki som Micael Westerholm efterlyser nu en diskussion om förtroendet för Carola Lithén.

Hietamäki kallar Lithéns utspel exceptionellt och säger att man inom MSK-gruppen har haft kontakt med varandra och diskuterat saken. En sådan här sak kan inte lämnas därhän, menar Hietamäki.

- Det är dags för en allvarlig diskussion. Fullmäktigeordförandeposten är den högsta förtroendeposten i en kommun och det är oerhört viktigt att man har alla gruppers förtroende, säger Hietamäki.

MSK:s gruppordförande Kari Hietamäki i talarstolen i fullmäktige.
Bildtext Kari Hietamäki (MSK).
Bild: Yle / Johanna Ventus

Lithén har själv påpekat dels att inlägget hon skrev var ett meddelande till Ida-Maria Skyttes kampanjgrupp och att det inte var meningen att det hon skrev skulle bli en allmän uppdatering och dels att hon inte skrev inlägget som fullmäktigeordförande utan som privatperson.

Hietamäki anser ändå att det inte är så enkelt att dra en gräns mellan privat och offentligt.

- Lithén är fullmäktigeordförande, det kommer man inte ifrån. Och en fullmäktigeordförande ska helt enkelt aldrig kommentera hur någon annan har röstat i en sluten omröstning.

Sova på saken

Också Micael Westerholm uppger att han inte längre har fullt förtroende för Carola Lithén.

- Jag är en stark person och tar inte åt mig fast det finns folk som inte tycker om mig. Men Carola Lithén borde vara neutral, hon borde vara allas ordförande.

- Och är man fullmäktigeordförande kan man sova över natten och tänka efter före man skriver något sådant där.

Han säger också att han tycker det känns orättvist att hans parti får en känga då SFP inte lyckas komma överens internt.

- Men det här minskar i alla fall knappast understödet för oss.

Överraskad över att bli invald

Micael Westerholm säger även att det var en överraskning att bli invald i styrelsen.

- Det var oväntat, med tanke på hur starkt SFP är och jämförelsevis hur litet parti vi sannfinländare är i Korsholm, säger Westerholm.

Mansperson står utomhus, i bakgrunden pågår marknad.
Bildtext Micael Westerholm (Sannf).

Samtidigt påpekar han att han är glad över valresultatet och ser fram emot att jobba i styrelsen för de saker han tror på.

- Jag är ju själv företagare och vill jobba för att Korsholm är en företagarvänlig kommun. Ekonomin är viktig, och vi har inte råd med fler mögelskolor. Därför ska vi satsa på att det byggs ordentligt.

- Och vi måste satsa på förebyggande arbete bland våra barn och unga så att de som mår dåligt får hjälp i tid.

Ser inte skarpa gränser

Carola Lithén framhåller att hennes ställningstagande var en samlad reaktion mot den politik som Sannfinländarna står för nationellt och internationellt. Kari Hietamäki ser annorlunda på saken.

- Jag ser det här som en intern kommunal angelägenhet och måste säga att vi har haft ett bra samarbete med Sannfinländarna. Jag tycker att det ska bli intressant att se hur de sköter sin plats i styrelsen, säger Hietamäki.

Porträtt av Carola Lithén.
Bildtext Carola Lithén (SFP).
Bild: Yle/Jonas Mastosalo
Ida-Maria Skytte, SU.
Bildtext Ida-Maria Skytte (SFP).
Bild: Yle/Anna Wikman

Enligt Hietamäki är Micael Westerholm en av få korsholmspolitiker som genuint stöder MSK i arbetet för att ge kommunens finskspråkiga lika god service som den svenskspråkiga majoriteten.

Micael Westerholm lyfter för sin del fram att han under sin tid som förtroendevald i Korsholm fått stöd för många av sina motioner, också från SFP-håll. Politiken borde handla om sak framom person, säger han.

- Vi vill ju i grunden samma sak, att korsholmarna ska ha det bra, säger Westerholm.

Såväl Westerholm som Hietamäki framhåller att de hoppas att den nyvalde styrelseordföranden Samuel Broman (SFP) ska lyckas samla leden i Korsholm.

- Jag hoppas situationen ska lugna ner sig småningom. Vi behöver arbetsro i kommunen, säger Hietamäki.

Diskussion om artikeln