Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hårt arbete och en stark laganda har gett resultat i VM: ”Vi spelar med stort hjärta och för hela Finlands befolkning”

Från 2019
Lejonen försvarar sig mot Ryssland.
Bild: Lehtikuva

Uträknade på förhand men nu i en sensationell final. VM-turneringen har varit en framgångssaga på alla plan för årets Lejonlag. I det här laget ger vi allt för varandra, säger Niko Ojamäki.

Få var de somt på allvar trodde att Lejonen skulle spela om guldet i årets VM. Finland skickade ett anonymt lag till Slovakien med 18 VM-debutanter i truppen.

Men väl på plats har spelarna växt samman till ett lag med stort L. Stärkta av premiärsegern över Kanada har Lejonen gjort det mesta rätt och i slutspelet har man spelat bort två NHL-tyngda lag.

– Vi spelar med stort hjärta och för hela Finlands befolkning. Vi vill visa alla som tvivlade på oss inför turneringen att de har haft fel. Vi är en bra grupp, säger Tapparayttern Niko Ojamäki till Yle Urheilu.

I semifinalen räckte ett mål för att besegra Ryssland. Marko Anttila blev segerskytt i mitten av den tredje perioden.

Finlands bytesbänk firar.
Bild: Martin Divisek / EPA-EFE / All Over Press

I slutskedet av semifinalen visade Lejonen också hur man jobbar som ett lag. Finland var ordentligt tillbakapressat då Ovetjkin, Kutjerov, Malkin och gänget tryckte på för en kvittering men ett heroiskt kämpande Lejonlag stod emot.

– Jag har aldrig varit i en liknande situation tidigare, vi var helt i torktumlaren men vi lyckades avvärja skotten. I det här laget ger vi allt för varandra, om en spelare gör ett misstag finns en annan där i stället. Det är vår grej, säger Ojamäki.

Nu är Lejonen bara en seger ifrån ett VM-guld. När spelarna går in på isen mot Kanada i kväll gäller det att inte förivra sig påminner backen Mikko Lehtonen.

– Vi måste tänka att det är en helt normal match men visst ger det extra laddning att det är en VM-final. Jag tror på det här laget till 100 procent och tror att vi kan stå som segrare. Vi har visat att vi är ett sjujäkla bra lag, säger han till STT.

Diskussion om artikeln