Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Någon dumpar påsar med kattbajs i Kvevlaxskogarna: "Det ser rent ut sagt för jävligt ut"

Från 2019
Soppåsar i naturen
Bildtext Det är ett tiotal påsar med kattsand och kattskit som har dumpats i skogen i Kvevlax.
Bild: Kim Granholm

Någon har dumpat tiotals påsar med använd kattsand i skogen i Kvevlax i Korsholm. Kvevlaxbon Tommy Bjolin är förargad. Vem gör sådant, frågar han sig.

Kvevlaxbon Tommy Bjolin är ofta ute med sin hund på skogspromenader vid det gamla grustaget Krossen i Kvevlax. Han berättar att det redan i vintras skrevs i en Facebookgrupp för Kvevlaxbor att någon hade varit där och dumpat 15-20 plastpåsar med använd kattsand.

- Då var det många som tryckte på arga gubben på Facebook.

På onsdagskvällen var Bjolin och hans hustru på skogslänk med hunden Zinga i samma område, men råkade gå en annan väg.

- Då såg vi en till likadan dumpningsplats med ett tiotal påsar med kattsand och kattskit och vad det nu finns där. Det var lite mer undangömt men ändå så att man såg det. Jag satte upp en bild på det i samma Facebookgrupp. Då var det en annan som satte upp en bild som han hade knäppt på ett annat ställe, en skogsbilväg. Teorin är att någon hämtat dit kattsandpåsarna med bil och lastat av dem där.

"Varför ta sig besväret att köra ut i skogen?"

Tommy Bjolin frågar sig vad det är för folk som dumpar kattsand i naturen.

- Vi som går där med hundar får kämpa för att hålla hundarna borta därifrån för de vill ju dit och äta. Dessutom ser det rent ut sagt för jävligt ut med en massa plastpåsar ute i naturen.

- Jag förstår inte varför man tar sig besväret att köra ut i skogen och skräpa ner när det finns ordnade avfallstransporter i alla kommuner.

Tommy Bjolin säger att de Kvevlaxbor som är aktiva i Facebookgruppen har reagerat lika negativt som han själv på nerskräpningen.

Vad skulle du vilja hälsa till dem som dumpat kattsand i skogen?

- Kom nu och hämta bort det.. Det är inte min skog men vi har rätt att röra oss i naturen i Finland och jag tycker att vi ska ta vara på det och inte förstöra för alla. De kan ju sätta det på sin egen gård om de prompt ska ha det i naturen. Då får de titta på det själva.

Bjolin säger att området vid grustaget Krossen är välbesökt.

- Det är som en liten oas för Kvevlaxborna.

Kattsand är brännbart avfall

Nina Lindman, kommunikationschef på Stormossen, tycker inte alls det låter bra att någon dumpar kattsand och kattbajs i Kvevlaxskogarna.

- Jag tycker inte att man överhuvudtaget ska dumpa något i skogen som inte hör dit. Vi har ju ett bra system för avfallshantering.

Nina Lindman, Stormossen
Bildtext Nina Lindman.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Kattsand och kattbajs räknas som brännbart avfall.

- Det finns jättemånga olika sorters kattsand, det finns klumpande och icke-klumpande, träspån och så vidare. Allt det här är brännbart avfall. Du packar in det och slänger det i ditt eget sopkärl för brännbart avfall.

Vill man istället spara större mängder kattsand kan man också föra avfallet till återvinningsstationen senare. Där tar man också emot brännbart avfall. Lindman tror inte att det alternativet är så vanligt bland kattägare.

- Alla hushåll har ju ett eget kärl för brännbart avfall på gården så jag tror nog att man i allmänhet gör sig av med kattsanden direkt, i mindre mängder. Det finns absolut ingen orsak att kasta något i naturen.

Diskussion om artikeln