Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Lejonen en match från att fullborda jättebragden, kämpar mot värsta tänkbara motstånd och Finlands finalhistoria

Från 2019
Uppdaterad 26.05.2019 14:51.
Darnell Nurse och Niko Ojamäki i duell.
Bildtext Kanadas Darnell Nurse och Lejonens Niko Ojamäki möts igen, nu i VM-finalen.
Bild: All Over Press

Lejonen har redan gjort det omöjliga och tagit sig till VM-final, då en anonym trupp knockat ut Sveriges och Rysslands superstjärnor. Men för att det ska bli guld krävs den största bragden hittills. Att göra upp med Finlands dystra finalförflutna och för andra gången i samma turnering slå ett Kanada som spelar utan press.

Kanada–Finland

VM-final, Bratislava, klockan 21.15.
Snacka om matchen och Lejonen med Sebastian Backman och Christoffer Herberts i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår hemsida klockan 20.45.

Cirkeln är sluten, Finland avslutar VM på samma sätt som Lejonen startade, med match mot Kanada.

Sedan Lejonen vann premiären med 3–1 har framför allt det kanadensiska spelet blivit bättre, och visst är Lönnlöven förhandsfavoriter i kväll. Här fem poänger inför VM-finalen i ishockey 2019.

1. Kanada är mentalt värsta tänkbara motståndare

Precis som i Finland finns det en stor nationell sportstolthet i Kanada i dag.

Toronto Raptors har nämligen tagit sig till basketens NBA-final, och de 5-6 första rubrikerna på sportsajterna handlar om detta. Hockey-VM är en högst sekundär företeelse.

Det här kan vara rena giftet för Lejonen. Situationen blir en helt annan än i kvartsfinalen och semifinalen.

Finland firar mål.
Bild: Lehtikuva

Sverige och Ryssland har spelat med stor press på sig, väl medvetna om larmet som uppstår hemma om det blir förlust mot ett anonymt Finland. De kanadensiska spelarna känner ingen sån press, utan har som Lejonen allt att vinna.

Det är ingen i Kanada som skriker om fiasko om det blir förlust i VM-finalen, där är hockeyfolket mest förtjust över att ha en match att titta på under söndagslunchen i väntan på Stanley Cup-finalerna.

2. Finland finalsaldo är inte vackert

Det här låter säkert som tjatig upprepning, men det är trots allt en väldigt central del av kvällens förutsättningar:

Finland har vunnit två VM-finaler, bägge mot Sverige. Däremot har Finland förlorat inte mindre än tio stora finaler, åtta i VM, en i OS och en i World Cup.

Fyra av dessa förluster har kommit mot just Kanada. Strafförlusten i Milano 1994 svider kanske mest, för i de övriga guldmatcherna mot Lönnlöven har Finland varit mer eller mindre utspelade.

3. Vem drar större nytta av förra matchen?

Finland tog en övertygande seger mot Kanada i VM:s första match, 3–1 efter lite oförglömlig Kaapo Kakko-show.

Då slog Lejonen ett gäng som nyss hade träffats på en flygplats. 16 dagar senare är Kanada ett helt annat lag, samspelt och enhetligt. Ett öde som att gå vidare efter att ha varit 0,4 sekunder från att bli utslagna, som Kanada var mot Schweiz, har en förmåga att svetsa samman trupper.

Kaapo Kakko gör mål.
Bildtext Kaapo Kakko hade stor show mot Kanada i VM-premiären.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kanada vet vad som väntar, och är redo på ett helt annat sätt än i premiären. I VM för tre år sen vann Lejonen över Lönnlöven i gruppspelet, men till finalen hade Kanada scoutat sönder Finland och tog en taktisk storseger mot Kari Jalonens gäng. Det är ingen tillfällighet att Lejonen aldrig vunnit över Kanada två gånger i samma VM.

Å andra sidan, det har också hänt att finländska hockeylag visat överdriven respekt mot Kanada, inte minst i det fysiska spelet. Den fällan går det här laget inte i, matchen i gruppspelet visade tydligt att Finland inte har något alls att vara rädd för.

4. Kakko och Jokiharju på väg in i exklusiv klubb

Det finns faktiskt bara tre finländska spelare i historien som vunnit både JVM och stora VM: Janne Ojanen, Sami Kapanen och Pasi Puistola.

Idag kan den klubben växa från tre till nio då Kaapo Kakko, Henri Jokiharju, Niko Mikkola, Juho Lammikko, Veini Vehviläinen och Mikko Lehtonen har chansen.

Ingen finländare har tagit guld i VM, U20-VM och U18-VM. Duon Kakko-Jokiharju kan i dag skriva blåvit ishockeyhistoria som Lejonens första trippelvinnare.

5. Lejonen i vitt, ingen skillnad för den vidskepliga

Finland kommer att spela VM-finalen i vita tröjor, medan Kanada lirar i rött.

Men inte ens den mest vidskepliga av alla kan utläsa något slutresultat ur detta. När Lejonen vann VM-guld i Globen 1995 spelade Finland i vitt, medan VM-guldet 2011 spelades hem i blåa tröjor.

Finland spelade i blått när laget slog Sverige i torsdags, tröjor som var utbytta mot vitt i semifinalen mot Ryssland.

Diskussion om artikeln