Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vasilevskijs stora upprättning: Spelade hjälteroll då Ryssland firade brons efter straffdrama

Från 2019
Andrej Vasilevskij  i hetluften mot Tjeckien.
Bildtext Andrej Vasilevskij var totalt fenomenal mot Tjeckien.
Bild: imago images / Newspix/ All Over Press

Det blev en långkörare då två besvikna landsslag gjorde upp om bronset i Bratislava. Den ryska burväktaren Andrej Vasilevskij blev stor hjälte – han räddade 48 skott och fyra straffar mot Tjeckien.

På lördagskvällen storspelade Andrej Vasilevskij mot Finland – men det räckte inte. Ett insläppt mål var ett för mycket, då Kevin Lankinen vann den högklassiga målvaktsduellen.

På söndagen fick Vasilevskij upprättning, han var totalt fenomenal i bronsmatchen – som blev en underhållande historia.

Vasilevskij släppte in två mål på drygt 20 minuter, men sedan var det stopp. Ingen puck hittade rätt trots ett ihärdigt skottregn och en intensiv förlängning med spel tre mot tre.

Efter fyra räddningar och två ryska mål i straffläggningen var det spikat: rödtröjorna bärgade bronset, som verkade smaka gott. En medalj är bättre än ingenting!

Målsnålt efter den första perioden

Ryssland gick upp i ledning efter 13 minuter tack vare Michail Grigorenkos fullträff – men rödtröjornas glädje blev kortvarig. Michail Repik kvitterade bara 41 sekunder senare.

Tjeckien vände och gick upp i ledning med 2–1 sent i den första perioden då Dominik Kubalik hittade rätt, men då den andra perioden startade kvitterade Artjom Anisimov omgående.

Sedan var det slut på målskyttet. I många, långa minuter.

Vasilevskij och Simon Hrubec hade nyckelrollerna. Målchanserna regnade stundvis tätt – men det spelade ingen roll, burväktarna var i högform.

Matchen gick till förlängning vid ställningen 2–2.

Straffar avgjorde

Men trots spel tre mot tre i tio minuter blev det inget slut på matchen. Det var tunga ben som gällde – inte ens de ryska superstjärnorna kunde få hål på Hrubec.

Efter 80 skott och 4 mål i matchen var det dags för straffar. Där var ryssarna två snäpp vassare. Ilja Kovaltjuk nätade med en backhand i krysset medan Nikita Gusev satte in pucken mellan benen på Hrubec.

Kaptenen Kovaltjuk blev alltså segerskytt i matchen, och fick ta emot turneringens tröstpris.

Resultat:

Ryssland–Tjeckien 3–2 (1–2, 1–0, 0–0, 1–0)
1–0 13.00 Michail Grigorenko (Michail Sergatjov)
1–1 13.41 Michal Repik (David Skelnicka, Jan Rutta)
1–2 18.34 Dominik Kubalik (Jan Kovar, Milan Gulas)
2–2 20.39 Artjom Anisimov (Nikita Gusev)
3–2 70.00 Ilja Kovaltjuk

Diskussion om artikeln