Grön våg i Tyskland, ytterhögern blir störst i Frankrike och britterna visade tummen ned åt Tories – så här röstade Europa
Nationell samling tog segern i Frankrike, de tyska Gröna gick om Socialdemokraterna och britterna ritade om hela sin politiska karta. Valdeltagandet blev det högsta sen 1994 men mycket i parlamentet i Bryssel är sig likt också efter det här valet.
EU-valet år 2019 har beskrivits som ett ödesval där unionens framtid och riktning avgörs. I det stora hela verkar ändå den stora linjeförändringen ha uteblivit, trots skrällar på flera håll.
På många håll verkar turbulens i inrikespolitiken ha drivit upp valdeltagandet, på andra håll har oron för klimatet och gröna partiers goda resultat korrelerat med högre valdeltagande.
De tyska gröna gick om Socialdemokraterna, den brittiska partikartan ritades om över en natt och franska ytterhögern blev störst.
Valdeltagandet steg - för första gången
Prognoserna gör ändå gällande att EPP, som också finländska Samlingspartiet tillhör, fortsätter som största grupp i EU-parlamentet. På andra plats fortsätter socialdemokratiska gruppen, dit också de finska Socialdemokraterna tillhör.
De här två grupperna ser ändå ut att tappa den egna majoritet de länge har haft i Europaparlamentet. Liberala ALDE, med både finska Centern och SFP i sina led, verkar fortsätta på tredje plats men får fler mandat.
Den gröna gruppen verkar bli fjärde störst, och ser efter skrällar i flera länder ut att utöka sin grupp med hela 20 ledamöter.
De olika högergrupperna mot EU och i ytterkanten av partiskalan går också framåt, men mindre än en del prognoser lät förstå.
Så har stödet för grupperna i Eu-parlamentet förändrats sedan valet 2014
Vet du var din röst landar? Läs mer om grupperna i parlametet här!
Tyska gröna vågen
I Tyskland tog de gröna en historisk valseger. När alla röster är räknade fick partiet 20,5 procent av rösterna, vilket är det för partiet bästa resultatet i ett landsomfattande val någonsin.
För de gröna betyder resultatet också att man går förbi socialdemokraterna och partiet är nu det näst största i landet.
EU-valet är på så sätt en fortsättning på den trend som har setts i de tyska delstatsvalen under fjolåret. Där de gröna har tagit hem flera segrar förlorar regeringspartierna CDU och SPD samtidigt stort.
I jämförelse med valet 2014 backar CDU nu med över sju procentenheter och SPD med nästan tolv procentenheter.
Bägge partier gör sitt sämsta val sedan det andra världskriget.
Det högerpopulistiska Alternative für Deutschland går som väntat framåt, men med elva procent av rösterna är man endast fjärde största parti i landet. Med tanke på att AfD är det enda större EU-kritiska partiet i Tyskland, så kan valresultatet till och med ses som en besvikelse för partiet.
Le Pen ledde ytterhögern till seger i Frankrike
Den gröna vågen drar också över Frankrike. De gröna, alltså partiet EELV, skräller också i Frankrike. De blir tredje störst med 12,5 procent av rösterna.
En ännu större våg lyckas ändå Marine Le Pens ytterhöger- och EU-motståndarlista Nationell samling, skapa. Listan verkar samla 24 procent av väljarnas röster.
President Emmanuel Macrons centerlista Renaissance, Pånyttfödelse, blir näst störst. De landar på 22,5 procents stöd.
De traditionella storpartierna är i en vågdal. Den traditionella högerns lista Les Républicains får 8,5 procents stöd medan Socialisterna kommer femma med 6,5 procent av rösterna.
Brexit bröt gamla partierna i Storbritannien
Det uppskjutna utträdet ur EU tvingade britterna att delta i EU-valet, trots avgående premiärministerns löften om motsatsen. Brexit verkar också ha ritat om den politiska kartan och ha suddat ut lejonparten av de två etablerade partiernas stöd.
Den stora vinnaren är ärkebrexitören Nigel Farage och hans nya parti Brexit Party. Farage verkar ha lockat en stor skara brexitanhängare, framförallt från Tories men också från Labours led, och landar på 29 procent, enligt de första preliminära resultaten.
Liberal Democrats har däremot gynnats av sitt brexitmotstånd. De verkar göra sitt bästa val någonsin och ta en andraplats. Labour har tappat en hel del och blir tredje.
Tories understöd har smält bort totalt och de ser ut att bli fjärde efter Gröna, som också gör sitt bästa val hittills.
Italienska regeringen knakar i fogarna?
De italienska högerpopulisterna Lega verkar gå mot en klar seger, enligt prognoserna med 32 procents stöd mot Demokratiska partiets 21. Legas regeringspartner Femstjärnerörelsen kommer på en tredje plats med 19 procents stöd, enligt prognoserna.
Resultatet tros orsaka en del friktion i regeringssamarbetet, när Lega nu ser större ut än regeringspartnern. Resultatet tros ändå ha påverkats av att stora delar av södra Italien, där Femstjärnerörelsen har starkt stöd, oftast inte röstar i stora skaror i EU-val.
I Italien talas det redan om eventuella nyval, om regeringen börjar knaka i fogarna.
Förutom de tre stora partierna verkar också Silvio Berlusconis Forza Italia och fascistiska Fratelli d'Italia vara på väg att få mandat.
De slutliga resultaten kommer ändå att dröja en god stund.
Spanien blev EU:s socialdemokratiska fäste
Spanien blev det enda stora EU-landet där socialdemokraterna blev största parti. Premiärminister Pedro Sanchez socialdemokratiska parti PSOE blev störst med nästan 33 procent av rösterna och 20 platser i EU-parlamentet.
Det är hela tio procent mer än i EU-valet 2014.
Det traditionella spanska högerpartiet Partido Popular (PP) backade och så också vänsterpartiet Podemos.
Det nya högerextrema Vox, som fick tio procent av rösterna i det tidigarelagda spanska parlamentsvalet i slutet av april, ser ut att få bara 6,8 procent av väljarstödet i EU-valet.
De spanska socialdemokraterna blir den klart största enskilda gruppen i den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet. PSOE väntas utnyttja sin seger till att försöka få sin utrikesminister Josep Borrell utnämnd till EU:s "utrikesminister", eller höga representant för utrikes frågor.
Ungerns Orban tog halva potten
Det gick som förväntat i det ungerska EU-parlamentsvalet. Det högerpopulistiska regeringspartiet Fidesz och deras samarbetsparti, kristdemokratiska KDMP, är de största vinnarna. De kammade hem 52,14 procent av rösterna och det ger dem 13 av de 21 ungerska platserna i EU-parlamentet.
Den största skrällen stod den Demokratiska koalitionen DK och den liberala nykomlingen Momentum för.
Demokraterna tog hem 16,26 procent och därmed 4 platser, medan Momentum fick 9,92 procent och 2 platser. De besegrade den socialistiska koalitionen MSZP-Párbeszéd och högernationalistiska Jobbik som båda gjorde ett sämre val än väntat och som båda får nöja sig med en plats vardera.
Det radikala högernationalistiska partiet Mi Hazánk, som består av frifräsare från partiet Jobbik, fick ingen parlamentsplats men tog hem 3,3 procent av rösterna.
De gick om det gröna partiet Lehet más politika is (ungefär "Det finns plats för annan politik"), LMP.
LMP, som drivit klimatfrågan som sin främsta punkt i valkampanjen, gjorde ett katastrofval med bara strax över 2 procent av rösterna, och partiets ledning meddelade att de avgår.
Österrikiska vicekanslern Strache avgår efter avslöjanden om Rysslandskontakter
Ibizaskandalen präglade österrikiska resultatet
I Österrike har skandalen kring Frihetspartiets tidigare chef Heinz-Christian Strache och den beryktade Ibiza-videon satt sin prägel på valresultatet.
Det högerpopulistiska, dels högerextrema FPÖ fick i valet endast 17,2 procent av rösterna, när man ännu för några veckor sedan i opinionsmätningarna nådde upp till nästan 25 procent.
Jämfört med parlamentsvalet hösten 2017 backar FPÖ med nästan tio procentenheter.
Att många väljare nu vänder FPÖ ryggen verkar framför allt gagna förbundskansler Sebastian Kurz och hans folkparti ÖVP.
Hela 34,9 procent av de österrikiska väljarna gav sin röst åt ÖVP. Det är ett plus på nästan åtta procentenheter jämfört med EU-valet 2014.
Socialdemokraterna är med 23,4 procent av rösterna näst största parti i Österrike.
Grekiska regeringen faller
I Grekland har regeringspartiet Syriza fått erkänna sig besegrade av center-högerns Ny Demokrati. Ny Demokrati verkar landa på över 33 procent av rösterna mot Syrizas 25 procent.
Syrizas resultat tros ha påverkats kraftigt av uppgörelsen i den långa namntvisten med grannen Nordmakedonien.
Sammandrabbningar i Aten - tiotusentals greker protesterar mot namnavtalet med Makedonien
Ny Demokrati har redan en tid krävt att Syriza-regeringen ska avgå och utlysa förtida val. Premiärminister Alexis Tsipras meddelade strax efter katastrofresultatet att han ser sig tvungen att göra det och att val kommer att hållas inom kort.
Sverige går mot strömmen
I valresultatet i Sverige ses trender som är rent motsatta de i övriga Europa.
När gröna partier i andra länder firar hör Miljöpartiet till valets förlorare: de tappar två av sina fyra mandat med ett stöd på bara drygt 11 procent.
Liberalerna såg i ett skede ut att tappa båda sina mandat trots att liberala partier går framåt i Europa.
Sverigedemokraterna blev inte fullt lika stora som väntat med sina drygt 15 procent, men är det parti i Sverige som ökat mest trots att gruppen ECR som de sitter i har tappat i stöd.
Och medan grupperna EPP och S&D backar i EU-parlamentet mår Moderaterna med nästan 17 procent och Socialdemokraterna med drygt 23 procent bara bra.
En av valets klara vinnare i Sverige är precis som i riksdagsvalet Annie Lööf och Centerpartiet som spurtat ordentligt under våren och nu landar på inte långt från 11 procent.
Kristdemokraterna (8,7 %) har också klart ökat, medan Feministiskt initiativ som förutspått förlorar sitt mandat med ett stöd på under en procent.
I Danmark gick Sverigedemokraternas systerparti Dansk Folkeparti rejält bakåt och tappade tre av fyra mandat.