Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

THL:s statistik: Alkoholkonsumtionen ökade för första gången sedan 2007

Från 2019
Alkoholdrycker
Bild: Annika Holmbom / Yle

Totalkonsumtionen av alkohol ökade år 2018 med 0,4 procent jämfört med 2017, visar statistik från THL. Fram till nu hade den totala konsumtionen minskat ända sedan 2007.

År 2018 var finländarnas totala alkoholkonsumtion omräknad i hundraprocentig alkohol 10,4 liter per invånare som fyllt 15 år. Av det var den registrerade konsumtionen av alkoholdrycker ungefär 8,4 liter per person.

Konsumtionen som blir utanför den officiella statistiken består till största delen av resandeinförsel och den var cirka två liter hundraprocentig alkohol per invånare som har fyllt 15.

Försäljningen av alkohol ökade i både livsmedelsaffärer och på krogar, men minskade på Alko.

Töölöntorin Alko avajaispäivänä.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Den registrerade konsumtionen av stark long drink och stark öl ökade kraftigt. Finländarna drack tre gånger så mycket starka long drink-drycker och mera än dubbelt så mycket stark öl.

Konsumtionen av mellanöl minskade med cirka 10 procent, men det är fortfarande den populäraste drycken.

I början av 2018 förnyades alkohollagstiftningen och då fick alla ställen med detaljhandelstillstånd lov att sälja alkoholdrycker med högst 5,5 volymprocent alkohol.

Man ändrade också på krogars alkoholtillstånd vilket ledde till att man från och med mars 2018 fick servera alla sorters alkoholdrycker med ett och samma serveringstillstånd.

Över hälften är nöjda med alkoholpolitiken

54 procent av befolkningen tycker att den nuvarande alkoholpolitikens begränsningar är lämpliga. Däremot vill 28 procent ha en mindre strikt alkoholpolitik.

Finländarnas åsikter går ändå i sär om var man borde få sälja vin och över 5,5 procent starka öl och blanddrycker.

53 procent tycker att man borde kunna köpa vin i mataffärer. Om det skulle betyda att man även fick sälja starkare alkoholdrycker i mataffärerna så sjunker siffran till 28 procent.

Majoriteten (81 procent) tycker att Alko fortsättningsvis ska ha ensamrätt till att sälja starka alkoholdrycker.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd THL

Diskussion om artikeln