Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-studion: Hör Jalonen hemma i NHL? Och varför blev inte Lankinen MVP? ”Han påminner mig om en ung Lundqvist”

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
VM-studio: De utdömda Lejonen tog guldet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

”Hur blev inte Kevin Lankinen vald till MVP? Jag tyckte det var en självklarhet!”. Kasper Björkqvist och Niklas Bäckström snackade om VM-guldet i Yle Sportens studio. Då kretsade mycket kring en viss målvakt och alla tiders blåvita succétränare.

– Tänk hur otacksamt att komma in som tränare efter Jukka Jalonen!

Efter två VM-guld i Bratislava är Jalonens odödliga rykte som succémakare cementerat. Det tyckte också Chriso Vuojärvi, som tillsammans med Bäckström, Björkqvist och Anki Karhu diskuterade Finlands VM-bragd.

– Det här är hans mästerverk. Senast i VM var det Mikko Koivus lag. Nu fanns inte den där solklara ledaren. Marko Anttila ledde med exempel på isen, men inte i omklädningsrummet. Jalonen var ledaren. Han har utvecklats och det visar på hans storhet som tränare, säger Vuojärvi.

Men vad är det som gör Jalonen så bra att han tagit två VM-guld och ett JVM-guld? Björkqvist och Bäckström har svaren. De har båda jobbat med honom.

Kasper Björkqvist, JVM 2016.
Bildtext Kasper Björkqvist vet hur det känns att vinna guld med Jalonen som tränare.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

– För mig är nyckelordet ärlighet. Det finns alltid spelare som inte får spela, i det här fallet var det Arttu Ilomäki. Jalonen är mycket bra på att hantera spelarna och få dem att förbli positiva.

Bäckström håller med och minns månaderna inför OS i Vancouver 2010.

– Han får varje spelare att känna sig viktig. Alla vet sina roller och när de ska spela. Inför OS ringde han mig och sade att jag spelar i den andra matchen och Miikka Kiprusoff i de övriga, om allt går som planerat. Han gör det solklart för spelarna, som vet sin ställning i laget.

Niklas Bäckström
Bildtext Niklas Bäckström känner till Jalonens styrkor.
Bild: Jukka Salminen / Leijonat.fi

Jalonens kontrakt med Lejonen fortsätter – men vad väntar sedan? VM-studion hoppas att lotsen sneglar mot väst, det kan finnas en plats för honom i någon NHL-organisation.

– Jag hoppas att en finländsk tränare ska få chansen i NHL. Det behövs någon som öppnar dörren efter Alpo Suhonen. Det skulle hjälpa alla och vore fint, men tiden får utvisa hur det blir, säger Bäckström.

Varför blev Lankinen förbisedd?

Kevin Lankinen var en annan person i total nyckelroll för att turneringssegern blev av. Men det finns en sak som Björkqvist inte förstår. Varför blev Kanadas Mark Stone utsedd till turneringens mest värdefulla spelare och inte den blåvita burväktaren?

– Hur blev han inte vald? Det heter most valuable player och jag tycker att det var en självklarhet, säger Björkqvist.

Lankinen stod på huvudet i semifinalen mot Ryssland och i finalen mot Kanada. Sammanlagt räddade han 75 skott och släppte endast in ett. Det blir knappast fortsatt spel i farmarligans farmarliga ECHL nästa säsong.

– Jag är väldigt lycklig för Lankinen. Han har inte haft den enklaste vägen, men fortsatt jobba och gått framåt steg för steg, säger Bäckström, som spelade tillsammans med Lankinen i HIFK.

Kevin Lankinen.
Bildtext Kevin Lankinen gjorde en jätteturnering i Slovakien.
Bild: Lehtikuva

Vuojärvi tycker att Lankinen har vissa likheter med en viss svensk kung.

– Han påminner om en ung Henrik Lundqvist. Han är stor och ser lugn ut trots att han har snabba fötter. Det ser bra ut helt enkelt, som en vinnande målvakt som inte släpper in lätta mål. Han har blivit bättre och har ett oerhört starkt psyke.

Vuojärvi tycker också att det är ett skönt trendbrott av landslagsledningen att våga ta in AHL-spelare i truppen. Det har inte varit en självklarhet tidigare.

2011 var jag otroligt glad när Finland vann. Nu var det mer av en chock

― Kasper Björkqvist.

På måndagseftermiddagen återvänder Lejonen till Finland och sedan väntar festligheter i Helsingfors. Björkqvist har fortfarande inte riktigt fattat vad som hänt.

– 2011 var jag otroligt glad när Finland vann. Nu var det mer av en chock, som JVM 2016 då jag själv var med. Det är svårt att hitta orden för att beskriva det här!

Diskussion om artikeln