Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Debut i oldboys-ålder och världsmästare direkt – "Jag hade redan tappat hoppet om VM och landslaget"

Från 2019
Kristian Kuusela lyfter VM-bucklan.
Bildtext Kristian Kuusela fick som debutant lyfta VM-bucklan.
Bild: Peter Schatz/imago sport /All Over Press

Det var en tårögd Kristian Kuusela som svarade på frågor på flygfältet i dag med guldmedaljen runt halsen. 36-åringen gjorde sin VM-debut i Slovakien – en dröm han inte trodde skulle bli verklighet. Nu blev den det ändå och en av de största mästerskapstitlarna satte guldkant på tillvaron.

– Det är definitvt en av de största sakerna i karriären. Alla mästerskap är stora men till den här VM-turneingen trodde jag inte jag skulle nå. Ett stort arbete har gjorts varje dag för att komma hit och nu är vi här. Alla bitar föll på plats den här gången, säger Kuusela i Yles direktsändning från välkomstfesten.

Efter en tung höst var inte en VM-debut, och i synnerhet inte av den här kalibern, något som fanns i tankarna. Inte heller enligt familjen, menar Kuuselas fru Salla Kuusela.

– I oktober kändes det som så, att om någon sagt att detta väntar på våren så hade nog ingen trott på det, säger hon till Yle på flygfältet i väntan på maken.

– All landslagsverksamhet var nog redan utesluten för egen del och jag hade nog ganska långt slängt hoppet med tanke på det. Hur säsongen sedan gick för egen del gav lite hopp, och då samtalet kom var jag nog väldigt ivrigt på väg med för att visa vad jag går för, kommenterar däremot guldmedaljören Kuusela drömmen som tändes på nytt.

Mottog fin gest av kaptenen

Marko Anttila räcker pokalen åt Kristian Kuusela.
Bildtext Marko Anttila räckte Kuusela pokalen före de assisterande kaptenerna.
Bild: Peter Schatz/imago sport /All Over Press

Kuusela hedrades på många sätt också av kaptenen "Mörkö-Marko" Anttila. Då pokalen lyftes i Bratislava, var Kuusela den som först erbjöds att ta över efter kaptenen, före lagets assisterande kaptener. I dag tyckte kaptenen dessutom att Kuusela skulle få äran att bära pokalen från flygplanet ner på finsk mark.

– Han är en fin man och han leder vårt lag på ett fint sätt. Det han gör på planen är sedan pricken över i. Han är bokstavligen lagets kapten, hyllar Kuusela tvåmålsskytten från finalen.

Diskussion om artikeln