Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Atlas gör comeback samtidigt som Hangö IK tackar för sig – 16 lag fick licens för de högsta serierna

Från 2019
En handboll, inget annat.
Bildtext Herrligan tappar ett lag och damernas FM-serie utökas med samma antal.
Bild: Kristian Karlsson/Yle

Handbollförbundet har idag tilldelat sju dam- och nio herrklubbar licens för FM-serien respektive FM-ligan. Samtidigt har förbundet valt att ändra på slutspelsprogrammet en aning.

Då handbollssäsongen kör igång i höst är det med sju lag i damernas FM-serie och nio i herrarnas FM-liga.

På damsidan gör Atlas comeback till den högsta serien efter en paus på ett år. Förra säsongen slutade Vandaklubben trea i division 1 efter GrIFK Young Ladies och Pickala HD.

FM-seriens sju lag spelar först en dubbel grundserie före säsongen fortsätter med en övre slutserie för de fyra främsta lagen. Lagen som placerar på platserna 5–7 i grundserien spelar i den nedre slutserien.

I respektive slutserie får det högst rankade laget 3 poäng, tvåan 2 poäng och trean 1 poäng med sig från grundserien.

I motsats till i år kommer det att spelas kvartsfinaler. Laget som slutar trea i den övre slutserien möter tvåan från den nedre. Fyran möter i sin tur vinnaren av den nedre slutserien. I kvartsfinalerna räcker det med två segrar för avancemang.

Semifinalerna och finalerna spelas enligt modellen bäst av fem.

Herrligan med endast nio lag

De tre senaste säsongerna har genomförts med tio lag i herrarnas FM-liga. Nästa säsong är man tillbaka på nio lag då Hangö IK inte ansökt om ligalicens.

Då varken HK Pötsi eller Akilles ville ta steget upp till den högsta serien blir det nio lag, precis som säsongen 2015/2016.

Spelsystemet påminner väldigt mycket om årets. Den största skillnaden är att poängen som lagen får med sig till den övre- respektive nedre slutserien. Det fungerar på samma sätt som på damsidan: ettan får 3 poäng, tvåan 2 poäng och trean 1 poäng.

Kvartsfinalerna spelas nästa säsong enligt modellen bäst av tre. I år gick kvartsfinalserierna BK-46–HIFK och GrIFK–SIF till fem matcher.

Varken på dam- eller herrsidan kommer det att spelas något kval mellan tabelljumbon och de främsta lagen från division 1. Förbundsstyrelsen kommer att meddela vilka klubbar som har rätt att ansöka om licens för säsongen 2020/2021.

Diskussion om artikeln