Hoppa till huvudinnehåll

Sport

President Niinistö tackade Lejonen för finalthrillern: "Aaro fick lägga sig efter första perioden men Lennu såg hela matchen"

Från 2019
Uppdaterad 28.05.2019 14:53.
Republikens president Sauli Niinistö gratulerar guldkapten Marko Anttila.
Bildtext Sauli Niinistö tackade kapten Marko Anttila och hela laget på festen.
Bild: Lehtikuva

Det har varit fullproppat både på flygfältet och i Kajsaniemiparken för att välkomna hem guldlejonen. Hyllningar har haglat från höger och vänster, och nu har president Sauli Niinistö officiellt tackat Lejonen på folkfesten.

– Nu har vi hörni varit otroligt nervösa här hemma i tv-sofforna. Hos oss gick det på det viset olyckligt, att Aaro tror att matchen var slut i det läget som rådde efter första perioden eftersom vi måste lägga honom då. Lennu tittade ändå matchen till slut, berättade Niinistö.

Sauli Niinistö steg upp på scenen i Kajsaniemiparken framför den massiva folksamlingen för att tacka de finländska spelarna som enligt honom skrivit finländsk idrottshistoria.

– Det här handlar inte ändå bara om att skriva historia. Ni har gett oss finländare så otroligt mycket. Jag vill tacka er djupt, både för egen del och hela folkets vägnar, sade Niinistö.

– Utöver att ni gett oss erfarenheter har ni också bjudit på livsvisdomar. En kanadensisk expert menade nämligen efter matchen mot Ryssland att det fanns en skillnad mellan lagen. Det ena laget spelade med stort hjärta, det andra med stort ego. Det är en stor skillnad.

"Mörkö-Marko" till president

Efter finalsegern föreslog Veli-Matti Savinainen att kaptenen Anttila skulle bli landets nästa president. MTV frågade då presidenten om detta är tänkbart, och Niinistö svarade på Twitter att det åtminstone inte skulle bli värre än "nuvarande troll".

– Ni har säkert märkt att Savinainen föreslagit Anttila till nästa president. Idén har fått stöd. Jag hade tur att detta inte skedde före föregående presidentval, skrattade Niinistö.

Helsingforspolisen har uppskattat att ungefär 50 000 människor samlat sig i Kajsaniemiparken och på Järnvägstorget i kväll för att delta i guldfesten.

Festen som precis avslutats har ändå enligt information som polisen uppdaterat på Twitter gått lugnt till. Böteslappar skrevs det fem stycken av och en brottsanmälan har gjorts som följd för händelser på festen. Dessa gällde innehav av förbjudna föremål, så som facklor.

– Festen i Kajsaniemiparken har tagit slut. Tack till alla för att festen i det stora hela och ur polisens synvinkel gick lugnt till, skiver helsingforspolisen på Twitter.

Källa: STT

Diskussion om artikeln