Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Knivattack på japansk busshållplats - flera små skolflickor bland offren

Från 2019
Räddningspersonal på den gata i Kawasaki där tisdagens knivattack inträffade.
Bild: AFP / Lehtikuva

Minst 17 människor skadades i en knivattack i Kawasaki på tisdag morgon. Polisen uppger att gärningsmannen och åtminstone ett barn dog i samband med attacken. Många av de drabbade var små skolflickor som stod och väntade på sin skolbuss.

Knivdådet inträffade strax före klockan åtta på tisdag morgon, lokal tid, på en busshållplats i Kawasaki, strax söder om Japans huvudstad Tokyo.

Enligt ögonvittnen var det en man i 40- eller 50-årsåldern som plötsligt gick till angrepp mot människorna på busshållplatsen med två knivar.

- Jag tänker döda er, ska han ha ropat.

Åtminstone tre vuxna och 14 barn skadades i knivdådet enligt de myndigheter som intervjuats av public service-bolaget NHK.

Barnen var flickor i sex-sjuårsåldern som väntade på bussen till den privata katolska skola de går i. Åtminstone en av flickorna avled av sina skador, enligt polisen.

Gärningsmannen högg sig själv i halsen

Enligt ögonvittnen högg gärningsmannen sig själv i halsen till sist. Han ska ha varit medvetslös då polisen tog hand om honom och han avled strax därefter. Det finns tillsvidare inga uppgifter om hans eventuella motiv till attacken.

Våldsbrott är relativt ovanliga i Japan, men några attacker av det här slaget har chockerat japanerna under senare år.

I fjol dog en person och två andra skadades i en knivattack ombord på ett tåg. År 2016 högg en före detta anställd vid en vårdinrättning ihjäl 19 av patienterna där.

År 2010 skadades ett dussintal busspassagerare i en knivattack. Två år tidigare dog sju människor då en man körde in bland fotgängare i Tokyo och därefter knivhögg en del av dem.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln