Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Folkomröstning eller inte? Det är frågan i Kaskö

Från 2019
Två medelålders män står på en parkeringsplats.
Bildtext Kasköborna Kyösti Bärnlund och Stig-Göran Häggblom vill inte att en folkomröstning ska ordnas.
Bild: Yle/Juho Teir

I Kaskö funderar man ifall man ska ordna en folkomröstning om en eventuell kommunfusion med Närpes. Stadsstyrelsen säger ja medan de invånare Yle Österbotten pratat med är splittrade.

Stadsstyrelsen ansåg efter omröstning att den ska ordnas, men det slutgiltiga beslutet fattas av fullmäktige den 19 juni.

Det blev omröstning i stadsstyrelsen i ärendet. Fyra ledamöter röstade för beredningens förslag om en folkomröstning och tre för motförslaget om en enkät i frågan. Förslaget om en enkät kom från styrelseordförande Carl-Gustav Mangs (SFP).

- En enkät ger mera kött på benen än enbart ja eller nej till fusion och det blir också billigare, säger Carl-Gustav Mangs.

Invånarnas åsikter går isär

Yle Österbotten frågade folk i Kaskö vad de tycker om en folkomröstning.

- Jag är för det. Det är ändå en allmän åsikt som vi får gå enligt, oavsett om det är rätt eller fel, säger Jorma Kenttälä och får medhåll av frun Helvi.

- Man ska nog rösta. Folket måste få säga sitt, säger hon.

En man och en kvinna står utanför en matbutik.
Bildtext Jorma och Helvi Kenttälä välkomnar en folkomröstning.
Bild: Yle/Juho Teir

Trots att paret Kenttälä är ense om att en folkomröstning ska ordnas, går parets åsikter isär i frågan om Kaskö ska gå samman med Närpes eller inte. Jorma är för medan Helvi är emot.

- Det finns för lite folk här och det finns inga jobb, men jag vet inte om Närpes är mycket bättre, säger Helvi Kenttälä.

Tomi Karimerto har inte ännu bestämt sig för hur han förhåller sig till en kommunfusion, men om folkomröstningen har han en klar åsikt.

- Jag tycker det ska ordnas en folkomröstning, men man måste göra klart vad som händer ifall vi förblir självständiga och vad som händer om vi går samman med Närpes.

En man i fyrtioårsåldern står på en parkering.
Bildtext Tomi Karimerto efterlyser en tydlig plan för om Kaskö förbli självständigt eller om Kaskö slås ihop med Närpes.
Bild: Yle/Juho Teir

Fakta ska styra inte känslorna

Kyösti Bärnlund och Stig-Göran Häggblom vill i sin tur inte att en folkomröstning ska ordnas.

- Absolut inte. För då styr känslorna och inte fakta. Fakta är bara för sorgligt. Vi gör minus varenda dag och lånar pengar till verksamheten. Jag är inte helt förtjust i tanken på kommunsammanslagning, men jag anser att det är nödvändigt i det här fallet, säger Häggblom.

Vår ekonomi i Kaskö är käpp rätt åt ... Jag ids inte säga något mera.

Kyösti Bärnlund

- Nog tror jag att enkäten är ett bättre alternativ än en folkomröstning. Som Stig-Göran säger så är det alltid känslorna som svallar när det är en omröstning om sammanslagning, konstaterar Bärnlund.

Båda två är också för en kommunsammanslagning.

- Vår ekonomi i Kaskö är käpp rätt åt ... Jag ids inte säga något mera. Vi klarar inte av det ekonomiska, säger Bärnlund.

- Vi kommer att få ett bra samarbete med dem och de får en pärla när de får Kaskö, säger Häggblom.

Statsvetare: En folkomröstning kan polarisera debatten

Statsvetaren Siv Sandberg anser att det finns fördelar med folkomröstningar, men också nackdelar.

- En folkomröstning har många fördelar på det sättet att det är väldigt tydligt för invånarna. Å andra sidan är problemet med folkomröstningar att man tvingar invånarna att säga antingen ja eller nej och det kan polarisera debatten som vi också märkte i Korsholm för några månader sedan, konstaterar Sandberg.

Siv Sandberg.
Bildtext Statsvetaren Siv Sandberg säger att både folkomröstning och enkät har sina nackdelar.
Bild: Yle/Lina Frisk

Vissa politiker i Kaskö skulle föredra en enkät framom en folkomröstning, men enligt Sandberg är inte den metoden heller helt felfri.

- En enkät har den fördelen att man kan ställa flera frågor och man kan också analysera vad det är som gör att folk känner sig skeptiska eller positiva inför en sammanslagning.

- Å andra sidan är tolkningen av enkätresultaten ganska svår. Ansvaret ligger alltid hos fullmäktige och oberoende av vilken metod man använder måste man vara ganska tydlig med hur man använder resultaten från antingen enkäten eller folkomröstningen.

Diskussion om artikeln