Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nästan 400 får gå från Stora Enso – produktionen i Uleåborg läggs om

Från 2019
Uppdaterad 28.05.2019 13:03.
Stora Ensos pappersbruk i Uleåborg
Bildtext Stora Ensos pappersbruk i Uleåborg
Bild: Paulus Markkula / Yle

Trä- och pappersbolaget Stora Enso inleder stora uppsägningar vid pappersbruket i Uleåborg.

Bolaget uppger att en pappersmaskin tas ur bruk och att 365 personer sägs upp. Tillverkningen av bestruket papper pågår fram till nästa höst. Uppsägningarna genomförs främst i slutet av 2020.

Samtidigt investerar Stora Enso 350 miljoner i att konvertera den kvarstående pappersmaskinen till en kartonganläggning. Av kartongen görs bland annat livsmedelsförpackningar.

– Konverteringen av Uleåborgs bruk skapar möjligheter för Stora Enso att ytterligare stärka sin position på den växande förpackningsmarknaden och innebär ett stort steg framåt i företagets transformation, säger Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström i ett pressmeddelande.

Efter reformen blir kring 180 anställda kvar vid fabriken. Stora Enso lovar stöda dem som sägs upp. Det handlar bland annat om utbildningar som kan leda till återanställning och om ekonomiskt stöd till personer som startar eget företag.

Produktionen vid den konverterade maskinen ska köra i gång i slutet av 2020. Maskinen når full kapacitet cirka fyra år efter starten.

Samtidigt kommer virkesförbrukningen vid bruket att öka med en halv miljon kubikmeter till 2,4 miljoner kubikmeter årligen. Stora Enso kommer att köpa virket huvudsakligen av privata skogsägare i norra Finland.

Diskussion om artikeln