Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malaysia skickar plastavfall till ursprungsländer i väst - "vägrar bli dumpningsplats för världens avfall"

Från 2019
Miljöminister  Yeo Bee Yin vill inte att Malaysia blir en ändhållplats för industrialiserade länders plastavfall
Bildtext Miljöminister Yeo Bee Yin vill inte att Malaysia blir en ändhållplats för industrialiserade länders plastavfall.
Bild: EPA-EFE/FULLY HANDOKO ATTENTION

Malaysia kommer att skicka 3 000 ton plastavfall tillbaka till ursprungsländer som USA, Japan, Frankrike och Kanada.

Miljöminister Yeo Bee Yin säger att avfallet togs illegalt in i landet och att det återbördas för att undvika att landet blir en ändhållplats för industrialiserade länders plastavfall.

Yeo säger att de flesta människor i industriländer är omedvetna om att en stor del av den plast som de tror att återvinns de facto dumpas i länder som Malaysia som gör sig av med avfallet med metoder som skadar miljön.

- Vi uppmanar industrialiserade länder att se över sitt sätt att hantera plastavfall och att sluta sända avfallet till utvecklingsländer. Om ni skickar det till Malaysia så kommer det att skickas tillbaka, utan nåd, Vi vill inte att världen dumpar sitt avfall här, säger miljöministern Yeo Bee Yin.

Malaysia blev i fjol världens största importör av plastavfall
Bildtext Malaysia blev i fjol världens största importör av plastavfall
Bild: EPA-EFE/FULLY HANDOKO ATTENTION

Världens största plastimportör

Malaysia blev i fjol världens största importör av plastavfall efter att Kina bannlyste all sådan import. Myndigheterna har pekat ut 14 länder i väst som avfallet kommer från, bland dem USA, Japan, Australien och Storbritannien.

Ett brittiskt återvinningsföretag har exporterat upp till 50 000 ton plastavfall under de senaste två åren och Yeo uppmanar västländer att granska sådana bolag mer noggrant.

Tiotals mer eller mindre skumma återvinningsföretag har fötts i Malaysia under de senaste åren. Företagen som ofta saknar vederbörliga tillstånd, har utlöst klagomål om växande miljöproblem och brott mot miljölagar.

Sydostasiatiska länder som Malaysia, Filippinerna och Indonesien vill inte längre utnyttjas av återvinningsföretag i industrialiserade länder i väst
Bildtext Sydostasiatiska länder som Malaysia, Filippinerna och Indonesien vill inte längre utnyttjas av återvinningsföretag i industrialiserade länder i väst
Bild: EPA-EFE/

Filippinerna ilsket på Kanada

Filippinernas president Rodrigo Duterte beslöt förra veckan att återbörda nästan 70 containrar med plastavfall som företag i Kanada hade dumpat i Filippinerna under åren 2013 och 2014.

Kanada säger att det var frågan om kommersiella avtal som regeringen inte hade något att göra med, men Kanada har trots det gått med på att ta tillbaka avfallet.

Duterte tappade ändå tålamodet med den långsamma processen och beslöt abrupt att skicka tillbaka avtalet utan fastslagna arrangemang.

Duterte uppmanade et privat rederi att ta avfallet tillbaka och att dumpa containrarna inom Kanadas havsområde.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln