Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringsbildningen ett steg närmare när också Centern är med på noterna - kostnaderna ska öka med 1,2 miljarder

Från 2019
Uppdaterad 28.05.2019 15:49.
Centerns ordförande Juha Sipilä ser glad ut med en hög papper i famnen.
Bild: Lehtikuva

Centerns partiordförande Juha Sipilä bekräftade på tisdagen att partierna på regeringsförhandlingarna kommit överens om de ekonomiska ramarna. Centerns målsättningar har enligt honom beaktats väl.

Det var en optimistisk Juha Sipilä som stegade in till stora utskottets möte i riksdagen på tisdagen.

Sipilä som tidigare varit skeptisk och tryckt på bromsen sade att regeringsförhandlingarna nu är ett steg närmare att lyckas.

Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet är överens om de ekonomiska ramarna.

Centern ska ha fått igenom sina krav bra.

- Programmet innehåller starka sysselsättande åtgärder och skrivningar, sade Sipilä.

Klart kanske redan på onsdag

Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) har tidigare sagt att partierna kan vara överens om regeringsprogrammet redan på onsdag.

Juha Sipilä återvänder från en arbetsresa till Bryssel kring lunchtid på onsdagen. Då väntar han sig en färsk lägesrapport från arbetsgrupperna.

Det som ännu vållar huvudbry i arbetsgrupperna är ekonomin. Önskemålen i arbetsgrupperna var många, men de ekonomiska ramarna begränsar en hel del.

- Det är realistiskt att tänka sig att vi når överenskommelse i morgon och att vi har en regering nästa vecka, sade Sipilä.

Utgifterna stiger med 1,2 miljarder

Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat planerar den nya regeringen att satsa hundratals miljoner euro på utbildning, på att minska fattigdomen och på att bekämpa klimatförändringen. HS rapporterar också att det i förhandlingarna har beslutats att sälja statlig egendom för uppemot tre miljarder euro, för att täcka nya utgifter.

Enligt Yles uppgifter är summan ändå lägre än så. Regeringspartierna har kommit överens om att balansera den statliga ekonomin så att man inte måste öka skuldbördan. Enligt Yles uppgifter ska skatteintäkterna öka med åtminstone 700 miljoner euro.

SDP:s riksdagsgrupps ordförande Antti Lindtman bekräftar att statens kostnader kommer att öka med 1,2 miljarder euro per år.

- Det är basen som vi nu startar från i ordförandenas bord.

Diskussion om artikeln