Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Gör en tidsresa, lär dej breakdansa, sluka universum genom en bok eller bli besatt av Tjernobyl – veckans kulturtips varsågoda

Från 2019
Uppdaterad 03.06.2019 15:22.
Bild från danska scifi-filmen Qeda. Skådisen på bilden heter Carsten Bjørnlund och den kvinnliga skådisen Marijana Jankovic
Bildtext I framtiden kan vatten vara valuta. Marijana Jankovic och Carsten Bjørnlund spelar huvudrollerna i den danska scifi-filmen Qeda.
Bild: Christian Geisn�s / Yellow Film TV Oy

Scifi-filmen Qeda visar oss en dystopi samtidigt som den utfärdar en varning. Trent Dalton har skrivit en hisnande uppväxtskildring baserad på sin egen barndom. Olyckan i Tjernobyl går det att fördjupa sig i både genom serie och podcast. Och det är hiphopworkshops för unga i Östra Helsingfors.

Johanna Grönqvist, som gärna skulle göra en tidsresa, trots riskerna

Tanken på att kunna resa tillbaka i tiden och korrigera det som gick snett är hisnande. En mängd filmer (som till exempel Interstellar, Back to the Future, La Jetée) har också visat oss att ändrar du på en pytteliten grej kan det få oanade följder i framtiden.

Den danska scifi-filmen Qeda kommer med ytterligare en vision, och en varning.

Qeda (Max Kestner, 2017) utspelar sig år 2095. Havsytan har stigit, alla djur och växter har dött och dricksvattnet sinat. Fang Rung (Carsten Bjørnlund) åker tillbaka till år 2017 för att få tag på en lösning som hindrar människor (och speciellt hans lilla dotter) från att dö i saltförgiftning.

Då man år 2095 gör tidsresor delar man upp sig i två identiska kroppar med en halv människa var. Den ena reser tillbaka, den andra stannar i nuet.

Så vad händer när den ena Fang Rung plötsligt upptäcker att gräset är grönare år 2017 och den andra Fang Rung försöker löpa ikapp sig själv, och tiden?

Klimatkris och identitetskris tycks åtminstone vara lika både nu och år 2095.

Qeda finns på Arenan

Programmet är inte längre tillgängligt

Kia Svaetichin - älskar att läsa men nuförtiden går det nästan lika bra att lyssna på böcker

Trent Daltons debutroman heter Pojke slukar universum.

profilbild av den australiensiska författaren Trent Dalton
Bildtext Trent Daltons debutroman Pojke slukar universum är delvis självbiografisk.
Bild: www.russellshakespeare.com

Eli är endast 12 år gammal och bor i en förort till Brisbane. Hans mamma och styvpappa är heroinlangare, hans storebror har förlorat talförmågan och kommunicerar endast genom att skriva i luften och hans bästa vän och tillika barnvakt är en ökänd mördare mest känd för att han har lyckats fly från fängelset Boggo Road Gaol. Med de här ingredienserna tar författaren Trent Dalton med en på en sanslös resa som är snabb, otrolig och makalöst spännande.

De flesta författare måste fantisera ihop levande karaktärer, hitta på och konstruera en fantastisk storyline ur tomma luften. Trent Dalton behövde bara blicka bakåt och tänka på sin egen barndom då han skrev den delvis självbiografiska bästsäljaren.

Pärmbild på boken Pojke slukar universum
Bild: HarperCollins

Trent Dalton är journalist och författare baserad i Brisbane, Australien. Hans debutbok Boy swallows Universe gjorde direkt en braksuccé, och Trent har vunnit en drös med prestigefyllda priser.

Joppe Dikert - lever på nachos och tv-serier och har lätt till gråt (speciellt triggad av sälar)

När klassen under mig firade penkis hade de målat “TJERNABIL” vid sidan av sitt lastbilsflak. Årskull 86:s sätt att ge en ironisk homage till sitt födelseårs mest märkvärdiga händelse (inget personligt, Palme). Mamma har berättat att jag låg ute och sov i vagnen då hon hörde på nyheterna om kärnkraftsolyckan som hade skett bara ett stenkast bort. Jag minns jodpillren och vuxnas diskussioner om vilka svampar man skulle undvika.

Vi vet vad som hände och vi vet hur det slutade. Ändå är miniserien Chernobyl (HBO) som den här veckan är inne på sitt fjärde av sammanlagt fem avsnitt det mest fängslande jag sett i tv-serieväg sedan Kimberlys lobotomiförsök på Peter i Melrose Place.

Scen ur TV-serien Chernobyl (HBO).
Bildtext Lyssna på podden om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl eller se HBO:s minserie
Bild: Liam Daniel

Förutom serien är jag också besatt av Chernobyl podcasten. Seriens skapare och manusförfattare Craig Mazin snackar med NPR:s Peter Sagal och går in på djupet i det vi sett i varje avsnitt. Fast jag vet att det jag ser är sant och har hänt på riktigt behöver jag den här podden för att verkligen inse att de politiska utspelen och den sociala verklighet som målas upp framför mig var sann för många människor för bara 33 år sedan. Ett nytt poddavsnitt dyker upp i samband med att ett nytt avsnitt släpps på HBO.

Barbro Björkfelt är kulturredaktör och besatt av dans

Break The Fight –gratis hiphopworkshops för unga utanför Stoa i Östra Centrum, Helsingfors.

Antimobbningsprojektet BTF ordnar gratis workshops i Hip hop-kultur på platsen utanför kulturcentret Stoa. Deltagarna får lära sig grunderna i olika breakdance-stilar och pröva på rap, graffiti och att vara dj tillsammans med proffs. Workshoparna är främst för 10-18-åringar men alla åldrar och stilar är välkomna.

Träffarna har olika fokus men du kan göra graffiti och jamma breakdance varje gång.

Första gången av fem träffar i juni är måndag 3.6 kl 16.15-18.30
#breakthefight #btfitahelsinki
Här hela tidtabellen

bild av ung breakdancer som står på händerna
Bildtext Lär dej dansa breakdance eller hur man gör graffiti
Bild: Barbro Björkfelt