Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Första strokepatienten flögs från Vasa till Umeå: "Det gick precis som planerat"

Från 2019
Ambulanspersonal hjälper skadad pojke
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

I fredags flögs den första strokepatienten med ambulansflyg från Vasa till Umeå. Allt gick bra vilket gör Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus mycket nöjd.

- Det gick precis som planerat, bra och smidigt, säger resultatområdeschef Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus.

Genom att flyga strokepatienter till Umeå vinner man en timme framom att köra hen med ambulans till Tammerfors.

Peter Nieminen är resultatområdeschef vid Vasa centralsjukhus. Här står han vid ingången till akuten.
Bildtext Peter Nieminen
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Inte alla strokepatienter

Det här betyder inte att alla strokepatienter framöver kommer att flygas från Vasa till Umeå. Det handlar om 20-30 patienter per år eller ett par i månaden.

Det görs en bedömning från fall till fall om patienten lämpar sig för den metod som utförs på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det handlar om en mekanisk trombektomi, ett ingrepp där man rensar bort proppen ur det drabbade blodkärlet.

Ingreppet utförs också i Tammerfors men det tar en timme längre att föra patienten med ambulans dit än att flyga hen till Umeå. Tammerfors kommer fortfarande att finnas kvar som en reservlösning ifall flygfältet är stängt eller om ambulansplanet är upptaget.

Första patienten sen i mars

Redan i mars kunde Yle Österbotten berätta att Norrlands universitetssjukhus hade allt klart för att ta emot strokepatienter från Vasa centralsjukhus. Men man har inte haft någon lämplig patient före nu, säger Peter Nieminen.

- Vi har haft några kandidater men ingen som varit lämplig före i fredags. Det är neuroradiologen som bedömer om det är tekniskt möjligt, säger Nieminen.

Peter Nieminen vill betona att han främst är nöjd över att processen fungerar.

- I det här fallet gick det bra för patienten men det gör inte alltid det oavsett vart hen skickas eller behandlas. Därför vill jag betona att det här är en bra början och att processen fungerar, säger han.

I början av februari ifjol gjorde man en testflygning från Vasa till Umeå. Allt gick bra och sedan dess har byråkratin malat.

Det var tänkt att den första flygningen till Umeå skulle ske redan vid årsskiftet i år men på grund av svårigheter att få över röntgenbilder till Umeå drog det ut på tiden. I mars var allt klart för att ta emot strokepatienter från Vasa i Umeå.

Diskussion om artikeln