Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Trummisen Vicky O'Neon: Jag övade varje vaken stund för att bli bättre

Från 2019
Vegas sommarpratare 2019 Vicky O'Neon. Hon har långa garndreads i glada färger. Hon står framför en sommaräng.
Bildtext Trumslagaren Vicky O´Neon väljer kärlek, passion och positiva vibrationer.
Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle.

Vegas sommarpratare Vicky O´Neon är trumslagare och största delen av hennes vuxna liv har gått ut på att hitta den rätta rytmen, både yrkesmässigt och privat.

I sitt jobb som trummis måste hon ha ett gott taktsinne och rytmen ska sitta perfekt för att det ska låta bra. Men också privat har hon letat efter den rätta takten i livet.

De senaste åren har Vicky O´Neon alltid varit på väg. När strålkastarna har slocknat efter konserten är kappsäcken redan packad inför nästa spelning.

- Jag har glömt bort att stanna upp och reflektera över de otroligt unika upplevelser jag haft som musiker och de inspirerande människomöten jag varit med om. För jag har alltid varit på väg, säger Vicky O’Neon.

Vicky Österberg med färglada dreadlocks framför trummor.
Bildtext Trummor i alla färger och former fascinerar Vicky.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Flyttade till London för att bli professionell trumslagare

Vicky bestämde sig för att hon ville börja spela trummor professionellt och var beredd att flytta utomlands för att studera till trumslagare.

- Med endast ett år av trumlektioner på underbara Lärkkulla i bakfickan skrev jag med spänning in “music schools Europe” i sökmotorn.

- Efter några klick hittade jag Drum Tech, Europas första moderna trumskola, i London. Där kunde man avlägga en kandidatexamen i trummor, berättar hon.

Vicky kom in till på skolan med nöd och näppe, hon fick kommentaren “Can see great potential”.

- Jag visste att branschen var tuff. Jag måste jobba hårt, då jag låg ca tio år efter i mitt trumspelande jämfört med de flesta av mina studiekamrater, minns hon.

Behandlades annorlunda för att hon var kvinna

Stämningen på skolan i London var väldigt annorlunda än vad Vicky upplevt på Lärkkulla folkhögskola i Karis, där hon studerat musik. På Lärkkulla uppmuntrade alla varandra och sammanhållningen var stark.

- På Drum Tech var allting en tävling och för första gången sedan jag började spela trummor insåg jag att jag blev behandlad annorlunda på grund av mitt kön. Jag tror att vi var 4 av 160 trummisar på skolan som var tjejer.

Sakta men säkert började jag se på mig själv som en kvinnlig trummis istället för att bara kalla mig trummis

Vicky vann skolans “Top Overall Drummer Award”, ett pris vilket en del av de manliga studeranden tolkade att hon endast fick för att hon var tjej.

- Sakta men säkert började jag se på mig själv som en kvinnlig trummis istället för att bara kalla mig trummis.

Vicky fick ofta välmenande kommentarer som “wow, du är jätteduktig för att vara kvinnlig trummis”, och under studietiden kände hon att hon måste bevisa att hon verkligen kunde spela när hon gick upp på scenen.

Vegas sommarpratare Vicky O'Neon eller Vicky Österberg i prfil spelar trummor med headsset för sång och färggranna dreadlocks.
Bildtext Vicky O´Neon har studerat till professionell trumslagare på skolan Drum Tech i London.
Bild: Privat

Pressen blev hög

Uttrycket “There’s no business like show business” är något Vicky med erfarenhet kan skriva under.

- Ena stunden får jag bo på femstjärnigt hotell och spela på världskända scener. Nästa stund sitter jag hemma i min trånga lägenhet i London och funderar över hur jag skall betala nästa månads hyra.

- Man blir beroende av höjdpunkterna och känner sig som en förlorare då följande spelning inte är på en större scen, med en bättre artist och så vidare.

Vicky insåg hur destruktivt det här var för henne.

Man blir beroende av höjdpunkterna

- Jag har arbetat med att försöka ändra mitt tankesätt genom att vara tacksam över de upplevelser jag haft, och kunna njuta av livet som trummis trots att jag inte varje dag får stå på scen med artister som Pharrell Williams, Johnny Marr och Hans Zimmer.

Uppträdde med världskändisen Hans Zimmer

En av höjdpunkterna under karriären var då Vicky blev utvald till att uppträda med kompositören Hans Zimmer. Han har har bland annat komponerat musiken till Lejonkungen, Pirates of the Caribbean, Spider Man och flera andra kända filmer.

- Vi var sjuttio musiker på scenen, varav hälften män och hälften kvinnor. Hans musik är minsann inte den lättaste.

Vicky tillbringade varje vaken stund på att öva in de komplexa rytmerna och svåra arrangemangen. Hon älskade övningarna med Hans Zimmer och var glad över att hennes hårda arbete gav resultat.

- Att få uppträda med låten “Circle of Life” från filmen Lejonkungen tillsammans med originalsångaren kändes surrealistiskt. Jag tittade på mina kompisar och vi visste alla att vi var med om något unikt som vi skulle minnas resten av livet.

Undervisar i musik för att dela med sig av sin kunskap

Vicky ger också trumlektioner och undervisar i musik. För henne har det varit viktigt att dela med sig av sin kunskap.

- De största undervisningsprojekt jag varit involverad i, och som ligger mig nära hjärtat, är Rock Donna i Finland och Girls Rock London i England. Båda två är föreningar som jag har varit med och startat.

Föreningarna jobbar för att stärka flickors, kvinnors och transpersoners självförtroende genom att musicera och skriva musik.

- Våra deltagare har hittat nya sätt att uttrycka sig och de har känt att de får vara sig själva under våra läger. Vi har en överenskommelse om att vi undviker att kommentera varandras utseende, då kvinnor är vana vid att främst bli bemötta utgående från sitt utseende istället för sin personlighet.

Vicky O'neon svävar i luften med trummor live på Glastonburyfestivalen.
Bildtext Vicky O´Neon uppträder på den legendariska Glastonburyfestivalen i England.
Bild: Andrew Allcock 2016

Allt handlade om jobb, karriär och nästa steg

För några år sedan kom Vicky till ett skede i livet då allt blev för mycket. Det var svårt att inse och acceptera, eftersom hon i grund och botten älskade allt hon gjorde.

- Jag slets mellan allt jobb med Girls Rock London, Rock Donna, mina slagverksspelningar och den egna musiken som jag ville utforska mer seriöst, men aldrig hittade tid för.

- Varje dag satte jag upp helt orealistiska mål för att få så mycket som möjligt gjort, vilket gjorde att jag i slutet av varje dag ändå kände jag att jag hade misslyckats.

Vicky ville få tillbaka glädjen, energin och kärleken till trummorna. Så hon beslöt sig för att ta en paus och åka bort.

Reste bort för att hitta hem

- Jag samlade mina krafter och sparade pengar för att åka till Kalifornien, i hopp om att hitta den kreativa glöd som jag hade tappat bort i min utmattning.

Det var det bästa val Vicky gjort, och kanske avgörande för att fortsätta i musikeryrket. Snart fick Vicky tillbaka ett inre lugn som hon inte känt på flera år.

- Jag känner för tillfället att jag hittat min lycka och en inre frid. Jag har inte längre lika bråttom att titta bakom nästa knut.

- Och jag har äntligen kommit över min egen osäkerhet som trumslagare och njuter nu fullt ut av varje uppträdande och har insett att om jag har roligt på scenen så njuter även publiken.

Kommentarerna som Vicky så ofta brukade få om att vara “kvinnlig trummis” kommer inte så ofta mer, fokus är nu på hennes spelande.

- Jag väljer kärlek, passion och positiva vibrationer!, säger Vicky O´Neon i sitt sommarprat och önskar alla en riktigt skön sommar.

Vicky O´Neon

Programmet är inte längre tillgängligt

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.


LÅTLISTA:

Icona pop: I love it
Spice Girls: Spice up your life
Deee- Lite: Groove is in the heart
The Lion King: Circle of life
Beyonce: Run the world
Vicky O´Neon: Games 4 3
The Doors: Love street
Basement Jaxx: Do your thing

Vegas sommarpratare 2019

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln