Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Moderniseringskraven gick inte hem: Årets Idrottare-omröstningen öppnas inte för publiken

Från 2019
Iivo Niskanen valdes till årets idrottare i Idrottsgalan
Bildtext Iivo Niskanen premierades under Idrottsgalan
Bild: Tomi Hänninen

Sportjournalisternas förbund har enhälligt beslutat att inte öppna omröstningen om Årets Idrottare för publiken. Beslutet fattades under ett extra insatt möte på tisdagen. Bland annat Idrottsgalan, där Årets Idrottare premierats under de senaste tio åren, hade önskat moderniseringar och föreslagit en förändring i röstningsreglerna.

Beslutet motiverades med att sportjournalisterna har den bästa yrkeskompetensen att välja Årets Idrottare.

Beslutet kan också betyda att Årets Idrottare inte längre premieras i samband med Idrottsgalan. Det är möjligt att man återgår till det gamla systemet med ett premieringsevenemang för årets idrottare som sportjournalistförbundet arrangerar.

Sportjounalistförbundet öppnar ändå för vissa förändringar i valet av årets idrottsman. Det är möjligt att man begränsar kandidaterna till 25 stycken. Ett annat alternativ är att man ger rösträtt också till så kallade expertmedlemmar vid sidan av sportjournalistmedlemmarna.

Det nuvarande kontraktet mellan förbundet och Idrottsgalan går ut, och ett nytt skall förhandlas fram. Mera klarhet torde vi få i juni då styrelsen för Idrottsgalan hållit sitt möte.

Diskussion om artikeln