Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nya alkohollagen gör det möjligt att ta ett glas vin på bion - biografägare i Lovisa tror inte att det leder till ordningsproblem

Från 2019
Uppdaterad 29.05.2019 10:18.
Kaféteriat i Kino Marilyn i Lovisa
Bildtext Cafeterian har ett skilt skåp för öl och vin.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

I dag (28.5) blir det möjligt ta ett glas mousserande vin före filmen i Kino Marilyn i Lovisa. Ägarna Sini Hakkarainen och Tomi Nordström har beviljats serveringstillstånd i cafeterian och biografsalen.

Den nya alkohollagstiftningen gjorde det möjligt för ägarna att ansöka om serveringstillstånd. I dag kan personalen för första gången sälja öl, cider, vin och mousserande viner samt alkoholfritt öl i cafeterian.

- Vi har fått alkoholrättigheter och kan därför erbjuda en dryck före eller efter filmen eller att ta med in i salen, säger delägare Tomi Nordström.

I cafeterian kan man dricka när som helst när biografen är öppen. Inne i salen är åldersgränsen 18 år, det vill säga i samband med filmförevisningar med samma åldersgräns.

- Då är det fullvuxen film som gäller och det blir säkert några sådana föreställningar med en lämplig film, till exempel Mamma Mia med sing along skulle ha varit ett bra alternativ, säger Nordström.

Man vid biograf dörr.
Bildtext Tomi Nordström.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Nordström säger att de Lovisabor som känt till biografägarnas intentioner på förhand har varit mycket imponerade och tyckt att servering av alkoholhaltiga drycker är en bra idé.

Han tror inte att serveringstillståndet kommer att orsaka ordningsproblem.

- Nej, det tror jag inte. Det är folk som säkert vill ta ett glas mousserande eller vin efter filmen.

Det kommer inte att vara alkoholförsäljning när biografen visar barnfilmer.

Företagarna Sini Hakkarainen och Tomi Nordström tog över biografen Kino Marilyn i Lovisa för ett år sedan då tidigare ägaren Rainer Santapukki gick i pension.

Salen i Kino Marilyn i Lovisa
Bild: Yle/ Stefan Paavola

- Det har gått så där. Vi är nöjda. Alla har fått jobb och lön och det har lyckats. Tanken var att få biografen att fortsätta visa film i Lovisa, säger Nordström.

Och Lovisaborna verkar lockas till film på stor duk trots det enorma utbudet av film som visas på tv eller genom digital distribution.

- Det är ändå atmosfären, en stor sal, bra ljudanläggning och bra bild som hämtar besökare. Jag tror att biografen överlever fastän man kan se samma filmer ett halvt år senare till lägre pris på tv med stor skärm.

Borgåbiografen ska också förnyas

Biografen Bio Rex i Borgå har ännu inte utskänkningsrättigheter. Teateransvarige Edgar Nieminen konstaterar att biografen börjar vara några år gammal och att man har planer på att göra vissa uppdateringar.

Däremot är det ännu oklart vilka uppdateringarna blir och när de förverkligas.

– Biografen i Hyvinge var kedjans första nya biograf efter att det blev lättare att få utskänkningsrättigheter. Där har man testat alkoholservering, men det är inte biografen själv som serverar alkohol utan man samarbetar med restaurangen intill, säger Nieminen.

Bio Rex skylt i Borgå
Bild: YLE/Stefan Paavola

Han säger att man nu ska utvärdera huruvida alkoholservering tillför något till biografupplevelsen, och hur flitigt biobesökarna använder möjligheten i Hyvinge.

Om Borgåbiografen går inför samma koncept så borde det vara lätt att hitta en samarbetspartner i Konstfabriken, där biografen finns.

Borgåbiografen ska också renoveras, men tidtabellen är oklar. Det torde ändå ske inom en snar framtid eftersom renoveringen redan skulle vara i gång enligt ursprungsplanen.

– Vi ska förhoppningsvis diskutera saken i dag, säger Edgar Nieminen på onsdagsförmiddagen.

Artikeln uppdaterad 29.5.2019 kl. 10:17. Borgåbiografens kommentarer har lagts till.

28.5.2019 Bamsejakt på Vessö och vin på bio i Lovisa

20:09

Diskussion om artikeln