Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lärarna ska gå i Vasa Pride-paraden – vill visa att skolan är en trygg och jämlik plats

Från 2019
Uppdaterad 29.05.2019 16:14.
Karleby pride 2018.
Bild: YLE/ Noora Haapaniemi

Den 10-16 juni ordnas Vasa Pride och lördagen den 15 juni går Pride-paraden genom Vasa centrum. Under banderollen "Trygg och lika skola för alla” ska de som arbetar i de finlandssvenska skolorna gå i paraden.

Nu uppmanar Svenska modersmålslärarföreningen i Finland och Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi alla som jobbar i skolor, lärarutbildare och studerande att delta i paraden under Vasa Pride.

- Om man tittar på tidigare Pride-parader så har skolan inte varit så synlig, eller vi har inte haft gemensamma evenemang för att synas i det sammanhanget.

Det säger en av initiativtagarna, Annette Kronholm-Cederberg, som är ordförande för Svenska modersmålslärarföreningen i Finland.

- Vi känner att det är rätt tid nu att erbjuda lärare att också aktivt i handling visa att skolan ska vara en trygg och jämlik plats för alla elever.

Annette Kronholm-Cederberg
Bildtext Annette Kronholm-Cederberg.
Bild: privat

Pride stöds av läroplanen

Kronholm-Cederberg säger att Pride-paraden stöds av läroplanen som betonar välbefinnande, demokrati och aktiv medverkan i medborgarsamhället. Läroplanen står för jämlikhet och en allmän princip om alla människors lika värde.

Pride-paraden hålls den 15 juni, två veckor efter skolornas våravslutning. Kronholm-Cederberg hoppas i alla fall att de som befinner sig i närheten av Vasa kan delta i paraden.

- Vi har en känsla av att det kommer att komma folk och står vi där ensamma så talar det också ett visst språk.

Initiativet från lärare

Kronholm-Cederberg berättar att initiativet till att delta i paraden kom från modersmålslärare på fältet.

- Det handlar inte bara om sexuell identitet - det handlar om etnicitet, om religiösa grupperingar, olika språk, olika bakgrunder och så vidare. Alltså lika och trygg skola för alla.

En person i svart t-tröja håller i en regnbågsflagga.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Kronholm-Cederberg säger att hon tycker Pride är ett bra tillfälle att visa öppenhet och tolerans.

De finlandssvenska skolorna har enligt henne blivit öppnare de senaste åren.

- Fler och fler skolor förstår att man ska tala om saker vid deras rätta namn, att de heteronormativa synsätten ifrågasätts och att man aktivt lyfter in frågan i klassrum och skola. Att lärare och pedagoger själva talar om de här sakerna för de unga är ju redan där.

Lärare i Pride Paraden

2:33

Diskussion om artikeln