Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tom Holtti vald till vikarierande kommundirektör i Vörå

Från 2019
Uppdaterad 28.05.2019 21:56.
Tom Holtti
Bildtext Tom Holtti är vikarierande kommundirektör i Vörå fram till april 2023.
Bild: Yle/Roy Fogde

Nu är det klart. Tom Holtti vikarierar Mikko Ollikainen som kommundirektör i Vörå. Holtti fick över hälften av rösterna i en sluten omröstning under fullmäktigemötet på tisdagkväll.

Holtti har en gedigen erfarenhet av det kommunala jobbet i Vörå. Han har jobbat för Vörå kommun i tolv år och har vikarierat Ollikainen som kommundirektör redan tidigare, då Ollikainen tog tjänstledigt under sin riksdagsvalskampanj.

Nu förlängs vikariatet med fyra år, eftersom Ollikainen blev invald i riksdagen.

Martin Norrgård och Johanna Backman hade också sökt vikariatet, men Holtti valdes med klar majoritet. Han fick 15 av 25 röster i fullmäktige.

- Holtti är ett bra val. Han känner kommunen ut och in och kan börja jobba från dag ett, säger fullmäktigeordförande Kjell Heir (SFP).

Vill jobba långsiktigt

Holtti själv är smickrad över att ha blivit vald och anser att det är en bekräftelse på att han gjort något rätt under de många år han jobbat för kommunen.

Trots att han är bekant med hur saker och ting fungerar i Vörå, finns det ändå saker han kan bli bättre på.

- Det som jag har jobbat mindre med är kontakten med kommuninvårarna och näringslivet, men det kommer nu med det här jobbet. Det blir en utmaning, men det finns också saker jag känner till från förr som underlättar helheten, konstaterar Holtti.

Ingången till Vörå kommungård
Bild: Yle/Roger Källman

Inflyttningen till kommunen och det ekonomiska ser han som de största utmaningarna under de kommande fyra åren.

- Förra regeringen gjorde det ganska tufft för oss de senaste två åren. Sedan är det näringslivsfrågor som att vi har arbetsplatser i kommunen. Det finns mycket att bita i.

De utmaningarna vill han lösa med långsiktighet och en ständig diskussion med tjänstemän och politiker.

- Vi behöver lugna ner takten och inte ha för mycket akuta saker. Allt det akuta och kortsiktiga tär ganska hårt på ekonomin. Får vi en långsiktighet och ett lugn att planera saker i god tid så hjälper det till med tanke på arbetsmiljön och politikernas arbete.

"Jag är en bra lyssnare"

Han ser sig själv som en förvaltare, inte så mycket en marknadsförare. Han har också andra egenskaper som han anser vara nyttiga som kommundirektör.

- Jag är också en ganska bra lyssnare och har en bra förmåga att analysera komplexa problem och jobba fram en lösning, säger han.

Nog tror jag att jag hinner påbörja vissa saker och få vissa saker slutförda. Tiden får visa hur det blir.

Tom Holtti

Holttis vikariat sträcker sig fram till den 30 april 2023. Hur mycket påverkar det hans arbete att det är fråga om en visstidsanställning?

- Fyra år är en ganska lång tid sist och slutligen. Det kommer också att vara ett kommunalval här emellan som också ändrar på någonting. Nog tror jag att jag hinner påbörja vissa saker och få vissa saker slutförda. Tiden får visa hur det blir.

En hurudan kommun kommer du att lämna efter dig när ditt vikariat tar slut?

- Förhoppningsvis en som mår lika bra som idag. Vi har i grunden en stabil ekonomi och vi kan jobba för vår självständighet.

Artikeln uppdaterad 28.5 kl.21.48 med kommentarer av Tom Holtti.

Diskussion om artikeln