Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Julian Assange intagen på sjukhus - häktningsförhandling i Sverige skjuts inte upp

Från 2019
Uppdaterad 28.05.2019 23:05.
Julian Assange gestikulerar till fotografer då han lämnar domstolen i London den första maj 2019, efter att ha dömts till 50 veckor i fängelse.
Bildtext Julian Assange gestikulerar till fotografer då han lämnar domstolen i London den första maj 2019, efter att ha dömts till 50 veckor i fängelse.
Bild: AFP / Lehtikuva

Wikileaksgrundaren Julian Assange har tagits in på sjukavdelningen på Belmarshfängelset i London. Han uppges vara i så dåligt skick att "det inte går att föra ett normalt samtal med honom". Trots det här skjuts hans häktningsförhandlingar inte upp av Uppsala tingsrätt.

På grund av Assanges sjukdom begärde hans advokat, svensken Per E. Samuelson, att Uppsala tingsrätt skulle skjuta upp häktningsförhandlingen som ska hållas på måndag. Uppsala tingsrätt avslår begäran.

Assange misstänks för våldtäkt i Sverige men har endast kunnat diskutera brottsmisstankarna och förhandlingen "i begränsad omfattning" på grund av sitt tillstånd.

För tillfället sitter Wikileaksgrundaren i fängelse i London för brott mot landets borgensregler. På torsdag ska en brittisk domstol behandla USA:s begäran att få Assange utlämnad.

Samuelson säger till TT att han inte vill gå in på närmare detaljer om Assanges hälsotillstånd.

Enligt Assanges advokat har USA utvidgat åtalet för brott mot lagen om spionage till 18 åtalspunkter. Assange anklagas för att ha mottagit och publicerat namn på klassificerade källor. Hans advokat uppger att han kan få ett "teoretiskt maxstraff på 170 år".

Assange ska ha informerats om saken under ett två timmar långt besök på fängelsets sjukavdelning i fredags.

Wikileaks grundare greps i början av april på Ecuadors ambassad i London efter att landet hävde hans asylbeslut.

Källor: Uppsala Nya Tidning, TT

Diskussion om artikeln