Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Din lunch blir forskningsobjekt i ny Åborestaurang

Från 2019
Varmrättsbord på restaurang med skärmar som registrerar matvalet.
Bildtext Maten som lunchgästerna lägger på tallriken registreras. Det går att se i realtid vilka mängder mat det är frågan om.
Bild: Yle / Annika Holmbom

Vad brukar du äta till lunch? Det vill forskare vid Åbo universitet veta. Därför har de startat en lunchrestaurang, där de kan samla in information om lunchgästers matvanor och upplevelser.

- Det saknas vetenskaplig kunskap om människors matvanor och nu kan vi lära oss mer om dessa vanor i en äkta miljö, säger Mari Norrdal, som är utvecklingschef vid utvecklingscentret för funktionella livsmedel vid Åbo universitet.

Restaurangen är den första i sitt slag i Finland och också unik internationellt sätt, eftersom det är en öppen forskningsplattform.

Den betjänar varje dag 1000 lunchgäster och de som vill kan med hjälp av en mobilapplikation följa med sina egna lunchvanor, hur mycket mat de lägger på tallriken och vilket näringsvärde maten har.

Applikationen registrerar också hur mycket mat som lunchgästerna slänger. Det här är en del av den information som forskare sedan kan analysera.

Tvärvetenskaplig forskning hoppas ge nya innovationer

Åbo universitet betonar framför allt det tvärvetenskapliga samarbetet.

Genom att sammankoppla olika kunskapsområden hoppas man kunna hitta nya innovationer och lösningar som vi kan ha nytta av i vår vardag, som är kopplade till exempelvis vår konsumtion och vårt näringsintag, berättar Laura Forsman som står för konceptutvecklingen.

- Det vore fint om vi kunde få nya insikter i hur människan kan göra bättre val för sin hälsa eller klimatet. Då kunde man hitta nya lösningar till de stora problemen som vi står inför i samhället idag.

Laura Forsman står bakom salladsbuffet i restaurangen.
Bildtext Laura Forsman står bakom forskningsrestaurangens koncept.
Bild: Yle / Annika Holmbom

I dag pratas det mer om matens inverkan på vår hälsa än någonsin förr. Tidigare forskning har visat att matgäster tar mindre mat, ifall tallriken är mindre.

Men det finns många fler områden att utforska i restaurangmiljön.

Frågor man bland annat kommer att se på är hur serveringen eller informationen om maten påverkar våra.

Forskare från fem av Åbo universitets sju fakulteter kommer att använda sig av material från restaurangen: medicinska, pedagogiska, samhällsvetenskapliga fakulteten, samt fakulteten för naturvetenskap och teknik, och handelshögskolan.

En kvinna står framför ett kylskåp och väljer bland mat och drycker i en restaurang.
Bildtext Hur vi gör våra val intresserar forskarna.
Bild: Yle / Annika Holmbom

Restaurangen utgör också en forskningsplattform för näringslivet. I restaurangen kan företag testa olika produkter och förpackningar i en riktig omgivning.

- Applikationen registrerar vem som till exempel väljer en viss produkt. Med hjälp av den informationen kan vi skicka till exempel forskningsblanketter specifikt till dessa människor, förklarar Laura Forsman.

Ett sinneslaboratorium ska ge fördjupad kunskap om matupplevelsen

Ett ytterligare forskningsområde, som också kan ha stor kommersiell potential är hur våra sinnesförnimmelser påverkar våra matupplevelser.

I restaurangen finns ett laboratorium som döpts till Aistikattila, ungefär ”sinneskittel” på svenska.

Rosa körsbärsblommor projiceras på väggarna i ett forskningsutrymme.
Bildtext i "Sinneskitteln" undersöker man hur vi upplever matstunden i olika omgivningar.
Bild: Yle / Annika Holmbom

Det är ett slags forskningslaboratorium där människans sinnen stimuleras på olika sätt under en matupplevelse. Till exempel ljus, ljud, omgivning eller möblering kan påverka stämningen eller olika smaker.

Under vårt besök får även vi prova på hur det är att dricka kaffe, omgivna av rosa körsbärsblommor och skön musik, men också omgivna av gröngula löv med mer dova toner för att se hur det påverkar kaffets smak.

En kaffekopp i en grönfärgad omgivning.
Bildtext Kaffet ändrar färg i det gröna ljuset.
Bild: Yle / Annika Holmbom

- Alla människor har visserligen sina egna sinnesvärldar och hur vi använder våra sinnen varierar, men till exempel en rosa färg och mer melodiska toner lyfter kanske fram de mer söta nyanserna i kaffet. De gröna nyanserna och låga toner lyfter fram det beska i kaffet.

Deltagarna noterar att också kaffets färg förändras i ljuset, vilket också kan ha en betydelse för upplevelsen.

I början av veckan hade 300 lunchgäster laddat ner applikationen, men det går också att besöka restaurangen som en vanlig matgäst.

Den data som samlas in är anonymiserad.

Diskussion om artikeln