Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike och Tyskland oense om fördelningen av toppjobb - Macron vill se två kvinnor och två män på ledande EU-poster

Från 2019
Uppdaterad 29.05.2019 08:51.
Emmanuel Macron och Angela Merkel.
Bildtext Trots meningsskiljaktigheter var återseendet mellan Emmanuel Macron och Angela Merkel hjärtligt.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vidhåller att hon stöder EPP:s toppkandidat Manfred Weber för uppdraget som kommissionsordförande. Frankrikes president Emmanuel Macron vill däremot se ett bredare urval av kandidater för uppdraget.

EU:s stats- och regeringschefer diskuterade tillsättandet av många viktiga EU-jobb vid ett inofficiellt toppmöte under tisdag kväll.

Förutom ny kommissionsordförande kommer det inom de närmaste månaderna också att utses en ordförande för Europeiska rådet, en ny hög utrikespolitiskt representant samt en ny chef för Europeiska centralbanken.

Av dessa utnämningar är valet av kommissionsordförande det närmast förestående. Tanken är att det ska finnas ett förslag till vem som ska utses vid nästa toppmöte i mitten av juni.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel upprepade sitt stöd för EPP:s toppkandidat för uppdraget, tysken Manfred Weber.

- Vi står bakom vår toppkandidat, EPP kandidaten som är Manfred Weber. Andra står bakom sina kandidater vilket är uppenbart.

- Vi har ett ansvar gentemot våra väljare och vi måste vänta och se. Alla måste visa tolerans och vilja att kompromissa, sade Merkel efter dagens möte.

Macron efterlyser jämn könsbalans på EU:s topposter

Frankrikes president Macron har i offentligheten tagit avstånd från de toppkandidater som de europeiska partierna utnämnt inför valet.

Enligt Macron krävs det såväl erfarenhet och trovärdighet av den person som medlemsländerna föreslår för uppdraget.

Det här kan ses som en pik mot EPP.s toppkandidat Manfred Weber som saknar tidigare ministererfarenhet på nationellt plan.

Vidare sade Macron att han vill se två män och två kvinnor med starka personligheter leda EU under de kommande fem åren.

- Det är viktigt för för mig att det blir könsbalans, att vi utnämner två män och två kvinnor, sade Macron.

Macron vägrade i det här skedet öppna upp kring vem han kunde tänkas förorda för uppdraget.

Det spekuleras ändå om att Macron kunde tänkas ställa sig bakom brexitförhandlaren Michel Barnier om denne visar intresse för uppdraget.

Rådsordföranden Tusk inleder sonderingar på måndag

Den sittande ordföranden för Europeiska rådet Donald Tusk börjar på måndag sondera olika alternativ för de kommande utnämningarna. Förhandlingar förs såväl med de enskilda medlemsländerna som EU-parlamentet.

Det är på förhand känt att många av medlemsländerna är njuggt inställda till att utse någon av toppkandidaterna till kommissionsordförande.

Enligt Tusk är det viktigt att värna om att resultatet är godtagbart för såväl rådet som medlemsländerna.

- Ingen vill se ett gräl mellan institutionerna, sade Tusk efter dagens möte.

Sista toppmötet för Juha Sipilä

För statsminister Juha Sipilä (C) blev kvällens toppmöte med största sannolikhet det sista av sitt slag. Om det går vägen i regeringsförhandlingarna kommer Antti Rinne (SDP) att företräda Finland vid nästa toppmöte den 20-21 juni.

Vid en presskonferens efter mötet medgav Sipilä att det kan bli utmanande att färdigställa utnämningspaketet tills nästa toppmöte.

- Helheten är inte lätt att balansera. Man måste ta i beaktande många aspekter: små länder, stora länder, olika partier, könsfördelningen och dessutom den geografiska fördelningen.

Sipilä säger att ett av de fyra toppjobben borde tillfalla ett nordiskt land. Han säger att han framhållit att Finland har två bra kandidater för uppdraget som ny chef för Europeiska centralbanken.

Utnämningen av ny ECB-chef är ändå inte en politisk fråga, betonar Sipilä.

Diskussion om artikeln