Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Andraklassare i Hangö borde lära sig simma

Från 2019
Uppdaterad 29.05.2019 17:25.
Lappvik sandstrand
Bildtext Det ordnas simskolor på stränderna i Lappvik och Slaktis.
Bild: Yle/Petra Thilman

Knappt hälften av de elever som går i andra klass i Hangö kan anses vara simkunniga. Nu uppmanar man dem som inte kan simma att ta lektioner under sommaren.

Specialidrottsplanerare Krista Grundström och idrottsledare Charlotta Andström undersökte i maj simkunnigheten bland skoleleverna i Hangö i årskurs två.

Det är en del av ett simundervisningsprojektet för andraklassare som inleddes år 2013.

Simkunskaperna mättes enligt ett poängsystem.

För en poäng ska eleven våga vistas i vattnet, för två våga doppa huvudet, för tre simma tio meter och fyra poäng innebär att eleven räknas vara simkunnig.

Det som testades var med andra ord nybörjarsimkunskap. Det handlar inte om ett riktigt simkunnighetest som innebär bland annat att man ska kunna simma 200 meter.

Uppmanas delta i simundervisning under sommaren

Skillnaderna skolorna emellan var stora. Av totalt 76 elever visade det sig att knappt hälften, 41 andraklassare i Hangö, kan simma.

Det anses vara ett oroväckande lågt antal. De övriga eleverna rekommenderas därför delta i simundervisning på sommaren.

I början av nästa läsår kommer idrottsledare att finnas till förfogande då de tre lägsta klasserna besöker badstränderna under gymnastiklektioner.

Artikeln kompletterades onsdagen 29.5.2019 vid 17.30-tiden med uppgiften om att det som testades endast var nybörjarsimskunskap.

Diskussion om artikeln