Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegången mot läkemedelsföretaget Johnson & Johnson börjar - opioidskandalen som har orsakat mängder av dödsfall i USA

Från 2019
Uppdaterad 29.05.2019 15:54.
Bild på oxycontin piller.
Bildtext "Överutbud leder till att människor dör". Rättegången mot läkemedelsföretaget Johnson & Johnson inleddes.

En stor rättegång mot bolaget Johnson & Johnson - en av världens största läkemedelstillverkare - har inletts i delstaten Oklahoma i USA. Bolaget åtalas för att med vilseledande marknadsföring ha orsakat fara för allmänheten.

Rättegången mot läkemedelsföretaget Johnson & Johnson börjar - opioidskandalen som har orsakat mängder av dödsfall i USA - Spela upp på Arenan

Under rättegången ska det slås fast vilken roll läkemedelsföretaget har haft i den opioidkris som har krävt omkring 400 000 dödsoffer i USA under de senaste tjugo åren.

Bolaget har framställt och levererat starkt beroendeframkallande läkemedel.

Rättegången är den första i sitt slag och väntas bli en vägvisare för andra delstater.

Johnson & Johnson nekar till skuld och säger sig ha marknadsfört sina produkter på ett ansvarsfullt sätt.

Johnson & Johnson
Bild: James Hackland / Alamy/All Over Press

Bolaget anses ha varit drivkraften

Delstaten Oklahoma hävdar att Johnson & Johnson var drivkraften bakom " den värsta hälsokrisen som någon förorsakat".

Johnson & Johnson anses tillsammans med bolaget Purdue Pharma - som producerar det smärtstillande medlet Oxycontin - och det Israelbaserade bolaget Teva Pharmaceuticals via vilseledande marknadsföring ha fått läkare att ordinera läkemedlet till sina patienter på 1990-talet.

En bild av en sur gubbe, skapad av olika tabletter i olika färger.

Opiatkrisen "den moderna läkekonstens största misstag"

Johnson & Johnson åtalas för att ha konspirerat med andra läkemedelsföretag och aggressivt marknadsfört opioider utan att presentera fakta om hur beroendeframkallande medicinerna är.

Företaget ska också ha pressat läkare att skriva ut läkemedlet också till barn - trots de kända negativa effekterna av medicinen.

Opiatkrisen har beskrivits som den moderna läkekonstens största misstag.

De beroendeframkallande effekterna tystades ned

I slutet av 1990-talet började amerikanska läkare efter aggressiv marknadsföring från läkemedelsbolag flitigt skriva ut opioider som tidigare hade getts enbart till cancersjuka i terminalvård.

Läkemedlen marknadsfördes som en trygg och effektiv medicin som kan intas dagligen - trots att de i själva verket var ytterst beroendeframkallande.

Följden blev en lång epidemi av opioidmissbruk i USA då läkemedel med oxikodon, hydrokodon och fentanyl blev lättillgängliga.

Fentanyl hör till de läkemedel som kan ändra på kroppens upplevelse av smärta.

Fentanyl anses också ha gett narkotikahandeln stora vinster.

Fentanylplåster mot smärta
Bildtext Fentanylplåster mot smärta
Bild: Yle

80 procent av opioidanvändarna finns i USA

Omkring 50 000 amerikaner dör årligen på grund av opioidöverdoser. Det är den vanligaste dödsorsaken bland unga människor.

I medeltal dör 130 amerikaner varje dag av en överdos av opioider, uppger centret för kontroll av mediciner (Center for Disease Control and Prevention).

Amerikaner använder 80 procent av världens opioider trots att de bara utgör fem procent av världens befolkning.

Opioider och opioidmissbruk

  • Opioider är substanser som verkar via opioidreceptorer på nervceller, huvudsakligen i centrala nervsystemet.
  • Framställningen av syntetiska opioider har haft som mål en substans med lika stark smärtlindrande verkan som morfin - men med ett minimum av biverkningar. Framför allt har man försökt minska på läkemedlets förmåga att framkalla stark eufori som leder till beroende- och missbruksproblem. Ingen sådan idealisk substans har hittills framställts.
  • På grund av sin euforiserande verkan har opioiderna varit populära som missbrukspreparat.
  • Opioidmissbruk leder snabbt till tolerans vilket innebär att missbrukaren måste ta allt högre doser för att uppnå den eftersträvade effekten. Den dagliga heroindos som en missbrukare intar kan vara dödlig för en person som inte utvecklat tolerans.
  • Abstinensen efter opioidmissbruk yttrar sig förutom i det psykologiska begäret efter drogen även i uttalade kroppsliga symtom; muskelkramper, illamående och kräkningar, buksmärtor och diarré, kallsvettningar och gåshud, myrkrypningar, förkylningssymtom och vidgade pupiller. Till biverkningarna hör också svår ångest och sömnstörningar.

Källa: Nationalencyklopedin

Johnson & Johnson tillverkar babyprodukter
Bildtext Babyshampoo och babytalk hör till de produkter som Johnson & Johnson är känt för.1
Bild: Richard Levine / Alamy/All Over Press


Källor: Reuters, BBC