Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbo stad jagar vitkindade gäss med hundar – "Åsikterna går isär gällande hur man ska hantera gässen"

Från 2019
Uppdaterad 31.05.2019 10:35.
Hunden Rita håller gräsmattor i Esbo gåsfria - Spela upp på Arenan

Vid Österstranden i Esbo hör man vitkindade gäss skräna om morgnarna. De flyger lågt över gräsmattan och hack i häl kommer hunden Rita. Hunden är Esbo stads nyaste insats för att hantera de stora flockarna med vitkindade gäss som spatserar runt på gräsmattorna. Projektet inleddes i maj.

Hannu Luoto leder Rita i kopplet och Hannu Holmström står på avstånd och fotograferar.

- Min roll är att observera fåglarna, säger Holmström.

Hans jobb går ut på att bland annat räkna fåglarna, anteckna hur de reagerar på hunden och när de återvänder till gräsmattan. Han följer fåglarnas beteende ur ett etologiskt perspektiv.

flera vitkindade gäss som har huvudet mot marken och äter gräs
Bildtext Den vitkindade gåsens avföring bildar lerlika spår på gräsmattor.
Bild: Yle/Vincent Holmberg

- Vi följer till exempel med hur de reagerar och hur de lär sig. Vi vill ha en mjuk växelverkan mellan människor och fåglar.

Gässen ska lära sig var de är oönskade

Orsaken att Luoto och Holmström fått uppdraget att jaga vitkindade gäss med hund är att Esbo stad vill ha gåsfria gräsmattor.

Staden har enligt Holmström fått klagomål för hur gräsmattorna ser ut. De vitkindade gässen trivs bra på nyklippta gräsmattor där de hittar gott om mat.

- Då en stor mängd gäss håller till på gräsmattorna uppstår det lerlik avföring efter sig och människor blir irriterade. Man kan inte ha en picknick eller spela fotboll på gräsmattan, säger Holmström.

Holmström är väl medveten om den debatt som ämnet förorsakar. Han berättar att han stött på flera olika åsikter.

Vitkindad gås med små ungar på en gräsmatta.
Bildtext Kullar med små ungar lämnas i fred då gässen jagas bort från gräsmattor.
Bild: Yle/ Vincent Holmström

- Några vill att gässen ska skjutas och andra att de ska lämnas helt i fred. Vi försöker med en mjuk metod, säger han.

Tanken är att de vitkindade gässen, då de dagligen jagas bort av hundar ,ska lära sig vilka gräsmattor de är välkomna på och vilka de ska hålla sig borta från.

Själv är Holmström ganska positivt inställd till gässen. Han njuter av att det finns fåglar och gäss i parker och anser att den ökade populationen gäss hör till naturens gång.

- Det blir ändå intressant att se om vi med denna metod lyckas hjälpa dem som inte tycker om att dela gräsmatta med gässen, säger han.

Specialtillstånd möjliggör projektet

Vitkindade gäss är fridlysta och man får alltså egentligen inte jaga dem med hund.

Esbo stad har fått ett specialtillstånd från Närings-, miljö- och trafikcentralen. Staden får använda så kallade passiva metoder där kopplade hundar ingår.

- Vi har ett specialtillstånd som är giltigt i tre år och vi ska årligen rapportera vad vi gör och hurudana effekt det får, säger Holmström.

Gässen jagas så att de ska vara så tryggt som möjligt för både fåglarna och hundarna.

En norsk älghund sitter på en sandväg.
Bildtext Rita är en ett och ett halvt år gammal norsk älghund. Rasen är enligt Luoto väldigt bra eftersom den inte är för intresserad av fåglar utan närmast ser det som en lek att jaga dem.
Bild: Yle/ Vincent Holmström

- Vi överraskar dem inte utan närmar oss från ett avstånd. Vi ser till att de har ett öppet fält att flyga bort över. Skulle en fågel vara skadad och inte kunna flyga så låter vi inte hunden gå fram till den, säger Holmström.

Om en fågel mot förmodan skulle skadas säger han den skulle föras till Högholmen för vård.

Vitkindade gåshanar kan ibland försvara sina ungar aggressivt men hittills har Holmström och Luoto inte råkat ut för något sådant.

- Skulle det hända att en hane inte flyger i väg utan utmanar hunden så skulle vi låta den vara och inte låta hunden gå nära, säger Holmström.

Vad gör ni om gässen vänjer sig vid hundarna och slutar flyga i väg?

- Det har vi ännu inte tänkt på, det får vi fundera på om det händer, säger Holmström.

Inom EU har några länder tillstånd att skjuta vitkindade gäss. Det är ändå inget som Holmström skulle vilja införa här.

Också i Helsingfors har man diskuterat att följa Esbos exempel och börja jaga gässen med hundar.

Hurdana hundar lämpar sig för jobbet?

- Då det gäller kopplade hundar är det inte lika viktigt vilken ras hunden är. Den måste bara ha ett intresse av att närma sig fåglarna och så får den inte vara aggressiv eller vara allt för intresserad av att jaga dem, säger Holmström.

Diskussion om artikeln