Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu kan du cykla och rida genom tre bruk i Raseborg

Från 2019
Uppdaterad 30.05.2020 12:46.
Friluftsleden Banvallen invigs på den nybyggda järnvägsbron.
Bildtext Arja Aminoff (till vänster) beslöt för några år sedan att nu ska järnvägsbron i Åminnefors byggas om så att man kan få en ordentlig friluftsled. Nu är den invigd.
Bild: Pia Santonen / Yle

Nu kan man cykla, gå, jogga och rida genom tre bruk i Västnyland. En ny friluftsled binder samman Billnäs, Åminnefors och Fiskars.

Rutten invigdes tisdagen den 28 maj på den ombyggda gamla järnvägsbron i Åminnefors med skumpa och champagne.

Den förfallna bron var tidigare stängd och farlig att gå över. Nu är brolocket täckt av nytt virke och räckena är flera meter höga.

Den nya friluftsleden invigs i Åminnefors - Spela upp på Arenan

Kati Räsänen, sekreterare i Billnäs ryttare, var en av dem som var med på invigningen. Hon säger att Banvallen är väldigt viktig för ryttarna.

- Nu kan vi rida från bruk till bruk på trygga vägar och behöver inte rida bland bilar längre. Hästarna klarar biltrafiken, men det är roligare att rida i naturen.

Inget beslut om vinterunderhåll

Raseborgs stad har ännu inte bestämt om Banvallen ska plogas på vintern. Det beror enligt staden på hur populär rutten blir.

Kati Räsänen.
Bildtext Kati Räsänen rider gärna på Banvallen, men hon går även där med sina hundar. Hon är glad över att den gamla järnvägsbron är reparerad, den vågade Billnäs ryttare inte använda med hästarna. Räsänen slutade använda bron då hon var ute med hundarna eftersom bron kändes farlig.
Bild: Pia Santonen / Yle

Kati Räsänen från ryttarna hoppas att åtminstone en del av rutten plogas.

- Det skulle vara viktigt om vi vill att folk använder den. Hästarna kan gå i mycket snö, men det är lättare för dem om det är plogat.

Karis-Billnäs-Åminnefors-Skuru-Fiskars

Raseborgs stad har rustat upp Banvallen som startar vid Karis idrottspark och går genom Billnäs och Åminnefors bruk till Skuru och Fiskars bruk.

En karta som med en bild tagen från luften visar hur den nya friluftsleden i Raseborg, Banvallen, löper från Karis via Billnäs och Åminnefors till Skuru och Fiskars bruk.
Bildtext Den här kartbilden finns vid leden i Åminnefors. Den visar hur Banvallen löper från Karis via bruken i Pojo till Fiskars.
Bild: Yle / Pia Santonen

Mellan Skuru och Fiskars heter leden Bässbanan och följer rutten för det smalspåriga spåret från Fiskars bruk till Skuru station som ligger nära Pojo kyrkby.

En ryttare leder en häst på en friluftsled.
Bildtext Piia Nordström, ansvarig gatuchef i Raseborg, med en häst på den nybyggda järnvägsbron på friluftsleden Banvallen.
Bild: Pia Santonen / Yle

Hela Banvallens rutt är totalt 11,3 kilometer lång. Den går till största delen längs den gamla Kustbanan som lades ner för ungefär 30 år sedan.

Staden ska ännu sätta upp flera skyltar som visar var leden finns men i övrigt är leden nu färdig. Det finns också bord och bänkar på flera ställen längs rutten så man kan ta en paus eller ha picknick och njuta av landskapet vid Svartån och Fiskarsån.

Tiotals år gammal dröm

Pojo kommun beslöt redan på 1990-talet att området ska användas på något sätt efter att den här delen av kustbanan lades ner.

Kommunen köpte därför området, men inget konkret hände förrän Arja Aminoff och Billnäs ryttare tog tag i saken 2014.

Arja Aminoff klipper av ett rött band då  friluftsleden Banvallen invigs på den nybyggda järnvägsbron i Åminnefors.
Bildtext Arja Aminoff klippte av det röda bandet då frilluftsleden Banvallen invigdes.
Bild: Pia Santonen / Yle

Den totala kostnaden är enligt uppgifter från Raseborgs stad 300 000 euro.

Av det är den nya brons andel drygt 100 000 euro. Billnäs ryttare har betalat 50 000 euro av broutgifterna. De pengarna har ryttarna fått i donation av två lokala stiftelser, Sophie von Julins stiftelse och Karis-Pojo sparbanksstiftelse.

Kan det blir något större?

Planeringsansvariga Henrik Westerlund vid Raseborgs stad har hållit i trådarna för projektet. Både han och Arja Aminoff från Billnäs ryttare önskar att Banvallen i framtiden kan bli en del av en större helhet.

- Drömmen är att rutten går vidare till Ekenäs och Hangö så att man kan cykla i trevlig miljö och inte längs riksvägen, säger Westerlund.

Henrik Westerlund.
Bildtext Henrik Westerlund har haft ansvaret för planeringen av friluftsleden Banvallen.
Bild: Pia Santonen / Yle

Aminoff när en dröm om ett cykelvägsnät genom de historiska byarna i Västnyland vidare till Åboland och Åbolands skärgård. Det kunde komplettera Kustruttens cykelrutt.

En del av friluftsleden Banvallen i Billnäs.
Bildtext Så här ser en del av friluftsleden ut i Billnäs.
Bild: Pia Santonen / Yle

Från bruken i Pojo kunde man cykla vidare till Bromarv och sedan fortsätta med någon båtförbindelse för att komma till Hangö eller till Åboland. På vägen finns övernattningsställen.

Med hjälp av en applikation och QR-koder skulle cyklisten kunna ta del av information om naturen och kulturhistoria på de olika platserna vid rutten.

Aminoff jobbar som bäst med att hitta finansiering för Kustrutten.

Den nya bron längs med friluftsleden i Åminnefors invigs - Spela upp på Arenan

Kati Räsänen från Billnäs ryttare om den nya friluftsleden

2:21

Henrik Westerlund har anvsvarat för friluftsledsprojektet

3:36

Tillägg 31.5.2019 vid 12.25: En kartbild som visar hur leden löper.
Korrigering 30.5.2020: Arja Aminoff vill ha ett nytt cykelnät som kompletterar Kustrutten. Tidigare kunde man missförstå texten och tro att Kustrutten ännu inte finns.

Diskussion om artikeln