Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vicky O'Neon poserar i färgranna kläder med färgade brillor.

Vicky O'Neon står för "Osterberg - No Evidence Of Normal"

Vicky O'Neon är en multi-instrumentalist som älskar sina trummor. Hårt arbete har fört henne in i de coola kretsarna i London. Just nu t.ex. samarbetar hon med Brian May från Queen.

Från 2019

Vicky O'Neon visar inga tecken på att vara normal - och gör musik med Brian May och Hans Zimmer i London

Hur Vicky Österberg från Ekenäs skapade sitt alter ego

- Jag har alltid sagt att det var trummorna som hittade mig. Jag åkte till Sydamerika när jag var 18 och då hörde jag rytmer överallt och blev bara helt förälskad i musik, säger Vicky O'Neon.

Jag älskar tom toms!

- Jag har ett ganska stort trumset som är jättefint med lampor inne i bastrumman och en massa fina färger och mönster, men nog blir det tungt att släpa på. Det känns som att jag släpat omkring metall överallt runt omkring London i så många års tid. Det är en sida som kommer med yrket som man bara får ta, skrattar hon.

- När jag kom tillbaka till Finland började jag studera vid Lärkkullas pop- och rocklinje där jag började ta trummlektioner och sen blev jag bara helt förälskad i trummsetet, berättar hon.

Från Ekenäs till Glastonbury-festivalen

Vicky Österberg är hemma från Ekenäs och är numera bosatt i London.

På Vickys hemsida kan du se hennes musikvideo "Games 4 3" med den fantastiska pimpade bilen hon glider omkring med i London.

Ute i stora världen har hon fått foten in i de coola kretsarna. Det är svårt via trubadurspelningar på Santa Fés terrass I Ekenäs.

På Glastonbury-festivalen

Som trummis har hon bland annat uppträtt inför 50.000 människor på Glastonbury-festivalen och nyligen var hon i studion med bandet King´s daughters med självaste Brian May från Queen som mentor och medkompositör.

På Glastonbury var det år 2016 en show som Arcadia Spectacular (som driver Arcadia scenen - den stora spindeln) ordnade som hette The Mechanical Orchestra.

- 2017 uppträdde jag med min egen musik på Greenpeace The Engine Room-scenen, berättar hon.

Vicky har också fått samarbeta med filmkompositören Hans Zimmer när han för första gången uppträdde med sina kompositioner live på Hammersmith Apollo i London.

Det var 70 musiker på scen då och den här upplevelsen är den största höjdpunkten för Vicky hittills.

Trummorna är mitt yrke men det är mera som en livsstil

- Jag ÄR Vicky O'Neon. Det är en ständig utveckling att lära känna sig själv. Trummorna är mitt yrke men det är mera som en livsstil.

Allt jag gör från morgon till kväll har på något sätt att göra med musik och att utforska mig själv som musiker

Förutom att spela själv har Vicky varit med och startat upp föreningarna "Rockdonna" i Finland och "Girls rock London" i Storbritannien, som är musikläger för tjejer.

För ingen trummis vill ju ses enbart som en "kvinnlig trummis"!

Jag loopar mig själv och då kan jag spela en massa olika instrument

- Jag har bott i Camden i London de två senaste åren och där är rock- och punk-scenen helt jättestor. Så jag ser nog elgitarrer så gott som överallt, säger Vicky när jag frågar om gitarren och rock är lika out i London som på många andra håll just nu.

- Allt jag gör från morgon till kväll har på något sätt att göra med musik och att utforska mig själv som musiker, vare sig det är som låtskrivare, trummis eller andra områden inom musiken, säger hon.

Under sin tid i London har Vicky byggt upp en enkvinnas liveshow där hon uppträder med hjälp av ett sekvensserprogram som är gjort för att man ska kunna uppträda ensam.

- Så jag loopar mig själv och då kan jag spela en massa olika instrument, förklarar hon.

Du kan se Vickys showreel på YouTube.

Det var trummorna som hittade mig

- Jag kom till en punkt i min karriär där jag bara jobbade som trummis för andra människor där jag kände att jag inte helt och hållet kunde uttrycka alla sidor av mig själv. Därför började jag skriva min egen musik, och sjunga igen, säger hon.

Det är en konstant resa jag är på där jag hela tiden hittar nya sidor av mig själv

- Du får inte fråga så svårt! skrattar Vicky när jag ställer den inte så värst intellektuella frågan vilken hennes favorittrumma är.

- Jag måste erkänna att jag älskar tom toms, fast jag inte spelar på dem lika ofta som på de andra trummorna, säger hon.

Jag lär mig jättemycket av att visa för andra hur man ska göra de här grejerna

Att lära ut trummande åt andra har hela tiden varit viktigt för Vicky.

- Jag lär mig jättemycket av att visa för andra hur man ska göra de här grejerna med rytmer och pulser och allting som har med trummor att göra.

- De frågor som en nybörjare kan ställa mig kan få mig att tänka på trumsetet på ett helt annat sätt än jag gjort tidigare, förklarar hon.

"Osterberg" var inte tillräckligt coolt

Liksom trummisen Jim Osterberg i bandet The Iguanas i Ann Arbor, i USA fann Vicky sitt efternamn litet klumpigt.

Jim Osterberg bytte i slutet av sextiotalet trummorna mot mikrofonen och namnet till Iggy Pop. Han använde alla möjliga konstiga hushållsapparater för att skapa oväs... ursäkta musik med live.

Bland annat en elektrisk blender med mikrofon.

Vicky Österberg är också sjungande trummis och hon är inte rädd för att hitta på nya kreativa sätt att skapa musik med.

Till exempel har hon använt små ljudförstärkta trummpaddar som hon fäster på kroppen som man kan klappa rytmer på.

Hon förevisade dem när hon gästade Efter nio på Yle Fem.

Efter Nio: Vicky O'Neon - Spela upp på Arenan

- Kanske vi är släktingar med Iggy på något avlägset sätt! skrattar hon.

Jag tyckte alltid det var svårt att säga "Osterbeerg" och det klingade liksom aldrig så bra i England

- Jag tyckte alltid det var svårt att säga "Osterbeerg" och det klingade liksom aldrig så bra i England. När ett trummärke ville sponsorera mig frågade de om jag har ett artistnamn och jag svarade att jag ska fundera, berättar hon.

- "O":et står för "Österberg" utan prickarna och "neon" står för "no evidence of normal", förklarar hon sitt artistnamn som matchar hennes sprudlande image och personlighet perfekt.

"O":et står för "Österberg" utan prickarna och "neon" står för "no evidence of normal"