Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson ställs inför rätta - frågan är om han ljugit under brexit-kampanjen

Från 2019
Uppdaterad 29.05.2019 15:33.
Utrikesminister Boris Johnson är ute i blåsväder igen på grund av en vits om lik i Libyen
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAG

Londons före detta borgmästare och Storbritanniens tidigare utrikesminister påstod under brexit-kampanjen att landet varje vecka betalar 350 miljoner pund (400 miljoner euro) i medlemsavgifter till EU. Det är den här siffran som är omstridd.

En brittisk domare har idag slagit fast att den tidigare brittiske utrikesministern Boris Johnson måste besvara frågor inför domstol misstänkt för att ha misslett allmänheten.

Johnson påstod under brexit-kampanjen 2016 bland annat att Storbritannien måste betala 350 miljoner pund varje vecka i EU-medlemsavgifter. Det är det här påståendet som anses felaktigt.

Nu måste Johnson svara på om han ljugit under brexit-kampanjen.

De brittiska brexit-motståndare som drivit saken anser att Johnson gjort sig skyldig till missbruk av tjänsteställning.

Det maximala straffet för missbruk av tjänsteställning i Storbritannien är livstidsfängelse.

Att Johnson just nu måste besvara dessa frågor inför domstol är inte optimalt för Johnson, eftersom han är en av toppkandidaterna till att efterträda Theresa May som ledare för det konservativa Torypartiet och samtidigt en av toppkandidaterna att bli ny premiärminister.

Boris Johson har via sina advokater avfärdat lögnanklagelserna och ser rättsprocessen som en politiskt motiverad manöver från brexit-motståndarna sida.

Redan för några år sedan har brittiska statistikmyndigheten bidragit med sin uträkning på hur mycket Storbritannien betalat till EU per vecka.

Statistikmyndigheten Office for National Statistics tar i sin uträkning i beklatande den rabatt som Storbritannien fått samt de EU-bidrag som betalats till den brittiska offentliga sektorn. Statistikmyndigheten landar på en summa på 180 miljoner pund per vecka.

Det är tillsvidare oklart när Johnson ska svara på frågorna i rätten.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln