Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yles hörspelsserier belönades med nordiskt dramapris

Från 2019
Kaksi naista ja yksi mies seisoo korkealla mäellä aidan vieressä, kesäinen Tukholman kaupunki näkyy taustalla.
Bildtext Jessica Edén (producent för Klassfesten), Pekka Ruohoranta (producent vid Yle Drama) och Onerva Hannula (dramatur för Radio Stage) gläds över priset.

Svenska Yles kriminaldrama Klassfesten-pojken som försvann och Radioteaterns mångfasetterade Radio Stage är båda goda exempel på hörspel med moderniserat berättande som når en yngre publik.

Svenska Yle dramas hörspelsserie Klassfesten-pojken som försvann är en fiktiv krimpodd av Eva Frantz. Podden handlar om reporter Kajsa Mattsson som börjar undersöka fallet med den spårlöst försvunna 17-åringen Kristian Fredriksson.

Klassfesten-pojken som försvann prisas bland annat för sitt fängslade sätt att nå ut till en ny generation av radiodramalyssnare.”Serien är ett utmärkt exempel på ett radiodrama som med sitt starka och subtila manus erövrar podcastvärlden och bjuder in lyssnaren att delta i utredningen. Klassfesten-pojken som försvann kopplar genast sitt grepp om lyssnaren och gör att du vill fortsätta lyssna.”, konstateras i prismotiveringen.

Eva Frantz står för hörspelets manus och Jarno Kuosa och Mattias J. Skoglund för regin. Ljuddesignen är gjord av Niko Ingman och musiken av Timo Hietala. Annina Enckell har fungerat som dramaturg, Vera Sui som produktionskoordinator och Jessica Edén som producent.

Finska Yle Dramas Radio Stage baserar sig på Juha Jokelas sista del i den populära trilogi Esitystalous. Den berättar om de kompromisslösa och karakteristiska programledarna på en radiokanal i förändring.

Radio Stage prisas bland annat för sin uppfriskande, roliga och fräscha satir och den lekfulla användningen av radiofoni som media.

Juha Jokela står för Radio Stages manus och regi, Jukka Herva för ljudplanering och Onerva Hannula för dramaturgi. Som produktionskoordinator har Laura Jaakkola fungerat och som producent Pekka Ruohoranta.

Priserna delades ut under Nordic Radio Drama Days i Stockholm den 28 maj, där nordiska radioteatrar och rundradiobolag samlats för att välja årets bästa hörspel 2018.

På andra språk