Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Filmjätten Netflix bojkottar delstaten Georgia efter abortlagstiftningsbeslut

Från 2019
Uppdaterad 30.05.2019 15:17.
Bildcollage av Netflix logo och flera stora skådespelare.
Bildtext Netflix och flera kända skådespelare har meddelat att de bojkottar filmproduktion i Georgia.
Bild: Bildcollage – AOP / EPA

Den nya abortlagstiftningen i Georgia, USA, förargar många. Nyheten har väckt ilska inom filmindustrin och flera stora skådespelare skrivit under ett brev om bojkott av delstaten. Nu meddelar också Netflix att de slutar filma i Georgia, som är en viktig delstat för filmindustrin.

I fjol investerades 2,7 miljarder dollar i filmproduktionen i delstaten, vilket motsvarar 2,4 miljarder euro.

Tv- och filmindustrin sysselsätter 92 000 personer i Georgia. Bojkotten är alltså ett hårt slag mot delstaten.

Enbart i maj har 33 filmer eller tv-serier gjorts i Georgia.

Nya lagar om abort

Vad är det som gör att tv- och filmindustrin bojkottar delstaten Georgia?

Allt har att göra med den nya abortlagstiftningen.

Den 7 maj bekräftade guvernören och republikanen Brian Kemp att man inför en ny abortlag i Georgia. Kvinnor får inte längre göra abort efter det att hjärtljud går att urskilja.

Hjärtljud kan urskiljas med hjälp av ultraljud redan under den femte graviditetsveckan och lagändringen har kritiserats eftersom många kvinnor i det här skedet inte ens vet att de är gravida.

Brian Kemp.
Bildtext Brian Kemp.
Bild: EPA

Lagen ska börja gälla nästa år.

Flera andra stater har också infört ny abortlagstiftning eller bereder nya lagar..

Georgia billigt ställe för filmproduktion

Georgia är ett riktigt paradis för tv- och filmproduktion. Miljön är fin, men det är inte den stora orsaken varför så många tv-serier och filmer spelas in i delstaten.

Sanningen är att det är billigare. Skatterna är upp till 30 procent lägre i Georgia som är listetta då det kommer till filmningsplatser i hela världen.

Bland annat filmbolaget Pinewood Studios har en stor produktionsanläggning i staden Fayetteville. En stor del av de senaste Marvelfilmerna, som haft stor succé, har också filmats i Georgia.

Netflix är det första stora produktionsbolaget som valt att bojkotta Georgia.

Många kända skådespelare, regissörer och manusförfattare har redan meddelat att de inte tänker arbeta i Georgia i framtiden.

Skådespelaren Kristen Wiig.
Bildtext Kristen Wiig.
Bild: EPA

Bland skådespelarna finns Ben Stiller, Alec Baldwin, Elizabeth Perkins, Judd Apatow, Amy Schumer, Alyssa Milano och Kristen Wiig.

Alternativa idéer finns också

Enligt Motion Picture Association of America (MPAA), en amerikansk organisation för filmgranskning, borde man ännu överväga bojkotten i och med att branschen sysselsätter så många i delstaten.

– Det är viktigt att komma ihåg att liknande lagar väntar i andra delstater och att de behandlas och utmanas i rätten. Fallet i Georgia kommer också att lösas genom en juridisk process, säger chefen för informationstjänst, Chris Ortman, på MPAA.

Det finns också andra alternativ till bojkotten. Flera filmskapare, bland annat J.J. Abrams, Jordan Peele, Peter Chernin och Jenno Topping, har beslutat att fortsätta arbeta i Georgia, men att de donerar lönen till organisationen American Civil Liberties Union och lokala grupper för medborgerliga rättigheter.

American Civil Liberaties Union jobbar för att försvara och upprätthålla allas rättigheter och garantier som fastställs i konstitutionen och i lagarna i USA.

Många stöder utfrysningen– också Disney överväger bojkott

Ledare för organisationen Women in Film and Television, Kirsten Schaffer, säger att hon stöder bojkotten.

– Kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp är avgörande för både hennes personliga och professionella välbefinnande. Vi stöder de människor som väljer att inte utföra tv- och filmproduktion i Georgia, säger hon i en intervju med tidningen Variety.

Protest mot abortlagändring.
Bild: EPA
Protest för bevarande av abort.
Bild: EPA

Enligt henne ska det gå hur bra som helst att filma och producera innehåll för tv och film i andra stater. Enligt henne finns också skattelättnad i Kalifornien, Colorado och åtta andra delstater.

Många andra har också visat sitt stöd för bojkotten. Enligt medier överväger också Disney en bojkott.

Disneys logo.
Bild: Mostphotos
Bob Iger, vd för Disney.
Bild: EPA/MICHAEL NELSON

Disneys verkställande direktör, Bob Iger, säger att det blir "svårt" att filma i Georgia om lagen träder i kraft.

– Jag tror att många som jobbar för oss inte kommer att vilja jobba där, och vi måste lyssna på deras önskemål, säger han till Reuters.

Inte första gången det här sker – republikaner förargas

Bojkotten irriterar konservativa i Georgia.

– Ni är inte från Georgia. Ni bor inte i Georgia. Ni röstar inte i Georgia. Ni kommer hit för att tjäna pengar och åker sedan hem. Ni kan inte ta pengar med ena handen och sedan slå oss i ansiktet med den andra handen, säger republikanen Dominic LaRiccia som sitter i delstatens representanthus.

Det är svårt att säga om bojkotten kommer ha någon effekt. Många misstänker att den republikanska delstaten inte kommer att böja sig eftersom abortfrågan är viktig för politikerna.

Det kan också hända att det går tvärtom. I mars 2016 godkände kongressen i Georgia en lag som hade försvårat de homosexuellas ställning.

Då hotade Disney och Marvel att sluta sin produktion i delstaten och den dåvarande republikanska guvernören Nathan Diel drog tillbaka lagen. Den här våren införde däremot delstatens kongress en ny version av lagen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Netflix aikoo liittyä elokuva-alan boikottiin – tuotannot Georgiassa voidaan panna jäihin osavaltion aborttilain tiukennusten takia" skriven av Minna Pärsinen.

Diskussion om artikeln