Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Partiledare funderar på fotboja för asylsökande

Från 2019
En person vars ansikte inte syns har lyft upp foten för att visa en elektronisk fotboja hen har runt fotleden
Bild: Lehtikuva

De tilltänkta regeringspartierna funderar på att införa elektroniska fotbojor för personer som fått avslag på sina asylansökningar, rapporterar tidningen Helsingin Sanomat.

Tidningen har fått informationen från flera olika källor och ärendet ska ha dryftats vid diskussioner mellan de fem partiledare som deltar i regeringsförhandlingarna.

Fotboja istället för frihetsberövande

Tanken med en fotboja som visar var bäraren befinner sig är att asylsökande skulle övervakas istället för att tas till förvar.

En asylsökande som fått avslag kan enligt lag frihetsberövas ifall myndigheterna anser att det finns en risk för att personen försvinner eller är farlig för sig själv eller för allmänheten.

Lagändringen gällande elektronisk fotboja skulle i princip gälla utländska medborgare i allmänhet, men fotbojan skulle i praktiken användas endast i asylfall där vissa kriterier uppfylls.

Regeringspartierna oense i invandringsfrågan

Invandringen är ett samtalsämne där åsikterna går isär bland regeringsförhandlarna.

Socialdemokraterna och Centern är för en stram linje gällande flyktingpolitiken, medan de Gröna, Vänsterförbundet och SFP skulle vilja höja den nuvarande kvoten på 750 personer.

Troligtvis kommer regeringen att höja kvoterna något, men inte alls så mycket som de mindre partierna hade hoppats.

Diskussion om artikeln