Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Världens minsta rapporterade prematurbarn föddes i USA - vägde bara 245 gram

Från 2019
Uppdaterad 31.05.2019 06:19.
Mamma och nyfödd.
Bildtext En sjukhusanställd håller i Saybie.
Bild: AFP / Lehtikuva

Världens minsta rapporterade prematurbarn Saybie föddes för fem månader sedan i USA, då vägde hon bara 245 gram. Nu har hon fått åka hem.

Mamman till Saybie vill vara anonym men sade i en video som producerats av sjukhuset att hon aldrig kommer att glömma datumet då hennes dotter fick åka hem.

Saybie föddes genom kejsarsnitt i den 23 veckan. Sjukhuset meddelade att den prematura födseln var nödvändig eftersom barnets vikt inte ökade och mammans liv var i direkt fara.

– Jag är så tacksam, det har varit en underbar upplevelse och jag älskar det här sjukhuset. Jag känner mig välsignad och alla i personalen har blivit mina vänner.

Liisa Lehtonen, avdelningsöverläkare och ansvarsområdeschef vid kliniken för barn och unga vid ÅUCS.
Bildtext Avdelningsöverläkare Liisa Lehtonen
Bild: Yle / Peter Karlberg

Liisa Lehtonen, avdelningsöverläkare och ansvarsområdeschef vid kliniken för barn och unga vid Åbo universitetscentralsjukhus säger att chansen för överlevnad vid 23 veckor är ungefär 50 procent medan födsel vid 25 veckor redan är över 90 procent.

– Den stora skillnaden har att göra med barnets utveckling. Under den här tiden utvecklas lungorna och blodomloppet och i värsta fall kan det förekomma blödningar som inte går att stoppa.

Finland näst bäst

I hela världen rankas Finland på andra plats när det kommer till prematur intensivvård. Enligt Lehtonen beror det på att Finland har mycket specialkunnande.

– Nästan alla mödrar som föder extremt prematurt gör det på ett av Finlands fem universitetssjukhus. Vid dem finns det specialutbildad personal dygnet runt. Vår vård är väldigt centraliserad.

En pappa sköter sin för tidigt födda baby i en kuvös.
Bildtext Föräldrarnas roll är väldigt viktig
Bild: Yle/Linus Hoffman

Orsaken till att det finns så stor skillnad mellan olika i-länder är inte klar.

– Det finns många olika orsaker till prematuritet. Det kan vara spontan prematur förlossning och där finns det väldigt stora skillnader i olika länder. Sedan har vi väldigt bra och specialiserad neonatal vård.

Föräldrarna har en viktig roll

Enligt Lehtonen är föräldrarnas roll väldigt viktig också när det handlar om prematurbarn som behöver intensivvård.

– Vården ska inte inverka på föräldrars normala uppgifter med ett nyfött barn, de ska mata och byta blöja och hålla barnet. Det är början till deras relation med barnet och vi gör vårt bästa för att se till att föräldrarna har en stor roll i barnets vård.

Diskussion om artikeln