Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Frågan om läroplikten avgjordes i regeringsförhandlingarna – läroplikten ska omfatta antingen gymnasie- eller yrkesskoleutbildning

Från 2019
En uppslagen bok och någon som skriver.
Bild: Mostphotos

Frågan om förlängd läroplikt har avgjorts i nattens regeringsförhandlingar. Socialdemokraternas förslag att läroplikten skulle ta slut först efter att eleven har avlagt examen i gymnasiet eller yrkesskolan mötte först motstånd.

Enligt SDP skulle den förlängda läroplikten förbättra de ungas möjligheter att komma in i arbetslivet eller fortsatta studier. Eftersom utbildningen blir obligatorisk blir även böcker och annat material gratis.

Enligt källor till Yle var Svenska folkpartiet, Centern och De gröna av annan åsikt än SDP. De anser att det skulle kosta för mycket och att förlängd läroplikt inte är en tillräckligt effektiv metod att förbättra de ungas situation.

Nu slutar läroplikten vid 17 års ålder eller efter genomgången grundskola.

Motståndet överraskade SDP

Enligt källor i SDP:s förhandlingsgrupp har kravet på en förlängd läroplikt varit ovillkorligt. Att saken blev en tvistefråga i förhandlingarna överraskade socialdemokraterna.

Enligt uppgifter till Yle var De gröna den mest kritiska rösten i förhandlingarna. Partiet ville i stället täppa till de luckor som regeringen Sipiläs nedskärningar i utbildningen orsakat. Det här skulle vara ett mer effektivt sätt att stöda unga, säger De gröna till Yle.

Senare under torsdagen förnekade partiet att man i förhandlingarna skulle ha motsatt sig förslaget om förlängd läroplikt.

Enligt Yles uppgifter har problemet lösts genom att satsa hårt på utbildningen - inte enbart läroplikten.

Också SFP och Centern ska av ekonomiska orsaker ha varit motvilliga till den förlängda läroplikten.

Klart regeringsprogram på fredag?

Enligt Yles förhandlingskällor skulle den här utbildningsreformen kosta 107 miljoner euro. Bedömningen lär ha gjorts av finansministeriet samt utbildnings- och kulturministeriet.

Den förlängda läroplikten blir en permanent utgift vilket betyder att regeringen blir tvungen att hitta en motsvarande mängd permanenta inkomster.

Regeringen planerar på att samla in inkomster genom att höja beskattningen och sysselsättningsgraden.

På torsdag har man haft uppehåll i regeringsförhandlingarna på grund av att det är helgdag. På onsdag sade SDP:s ordförande Antti Rinne att man siktar på att få regeringsprogrammet klart under fredagen.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Hallitusneuvotteluiden loppusuoran suurin kysymys ratkaistu: Oppivelvollisuus pitenee toisen asteen tutkinnon suorittamiseen", skriven av Maria Stenroos.

Diskussion om artikeln