Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkorea: Kim Jong Un avrättade sin chefsförhandlare efter det misslyckade andra toppmötet med Donald Trump

Från 2019
Uppdaterad 31.05.2019 10:40.
Kim Hyok-Chol, Nordkoreas chefsförhandlare i nedrustningsfrågor avrättades på en militär flygplats en månad efter toppmötet i Vietnam enligt Chosun Ilbo
Bildtext Kim Hyok-Chol, Nordkoreas chefsförhandlare i nedrustningsfrågor avrättades på en militär flygplats en månad efter toppmötet i Vietnam enligt Chosun Ilbo
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har rensat ut och avrättat ledande diplomater efter det misslyckade toppmötet med USA i februari, enligt sydkoreanska tidningsuppgifter som citerar regeringskällor.

Chefsförhandlaren Kim Hyok-Chol som var expert på nedrustningsfrågor, sköts till döds på flygplatsen Mirim en månad senare medan Kim Yong-Chol som har beskrivits som Kims högra hand, skickades till ett arbetsläger som straff.

Kim Hyok-Chol som förhandlade med USA:s nedrustningsrepresentant Stephen Biegun inför toppmötet, sköts ihjäl tillsammans med fyra andra ledande diplomater, skriver tidningen Chosun Ilbo som citerar källor inom den sydkoreanska underrättelsetjänsten.

Kims nära medarbetare, den förre spionchefen Kim Yong-Chol skickades till ett straffläger i provinsen Jagang tillsammans med flera andra ledande medarbetare.

Både Kim Hyok-Chol och Kim Yong-Chol spelade en synlig roll både inför och under toppmötet i Vietnam.

Sådana människor kommer inte att undgå revolutionens stränga dom

― Rodong Sinmun, officiellt språkrör

Kim Jong-Uns tolk Shin Hye-Yong anklagades för att ha begått ett litet misstag och tros också ha bestraffats med arbetsläger.

Ledarens yngre syster Kim Yo-Jong som har haft en ovanligt hög profil sedan vinter-OS i Sydkorea, lär ha fått order om att ligga lågt och hon har inte setts i offentligheten sedan toppmötet i Vietnam.

Ri Song-Gwon som är ordförande för Kommittén för fädernelandets fredliga återförening och som har fungerat som chefsförhandlare gentemot Sydkorea, har också försvunnit och tros ha blivit utrensad.

Det var Kim Jong-Un som personligen beslöt om straffen och avsikten var enligt Chosun Ilbo, att få kontroll över den inre oron bland den högsta ledningen samt det allmänna missnöjet som började växa efter toppmötet som avbröts utan resultat.

Den förre spionchefen Kim Yong-Chol som har beskrivits som Kim högra hand lär ha skickats till ett "omskolningsläger" som straff
Bildtext Den förre spionchefen Kim Yong-Chol som har beskrivits som Kim högra hand lär ha skickats till ett "omskolningsläger" som straff
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Utrensningar gjorde slut på förhandlingar

Det styrande Nordkoreanska Arbetarpartiets språkrör Rodon Sinmun har också angripit kritiska röster i sina spalter.

- Det är en fientlig åtgärd mot partiet och revolutionen om man uppträder som om man vördade ledaren samtidigt som man drömmer om något annat. Sådana människor kommer inte att undgå revolutionens stränga dom, skriver partitidningen.

- Det finns förrädare och vändkappor som endast lägger ord av lojalitet gentemot ledaren i minnet och som förändras enligt tidens trend.

Kim Jong-Un och Donald Trump log vid presstillställning i Hanoi.
Bildtext Kim Jong-Uns tolk Shin Hye-Yong tros också ha hamnat på arbetsläger

Enligt Chosun Ilbo användes uttryck som "revolutionens stränga dom" och "mot partiet och revolutionen" senast i nordkoreanska medier då Kim Jong-Un avrättade sin nära släkting och närmaste medarbetare Jang Song-Taek år 2013.

Sydkoreanska medier har spekulerat i varför Nordkorea och Kim Jong-Un har varit så aggressiva på sistone med sina nya missiltest samtidigt som den lovande förhandlingsprocessen med Sydkorea har stoppats för tillfället.

Underrättelsekällor säger att det sannolikt är utrensningarna som ledde till att Nordkorea har varit så tyst.

Kåren av erfarna diplomater har tunnats ut och de som finns kvar vågar inte ta initiativ, vilket innebär att nedrustningsförhandlingarna med USA och Sydkorea som redan tidigare stampade på stället, sannolikt tar en längre paus.

Källa: Chosun Ilbo

Diskussion om artikeln