Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk succé i friidrottens Diamond League i Stockholm: 23-åring satte samtidigt OS-mästaren, världsmästaren och Europamästaren på plats

Från 2019
Uppdaterad 31.05.2019 10:51.
Thobias Montler överraskade alla, också sig själv.
Bildtext Thobias Montler överraskade alla, också sig själv.

Gladast i Diamond League-deltävlingen i Stockholm i torsdags? Eventuellt svensken Thobias Montler som med det egna personbästa resultatet 8,22 tog hem segern i herrarnas längd. Bakom sig lämnade han den regerande OS-mästaren, den regerande världsmästaren och den regerande Europamästaren.

Vädret i Stockholm var svalt och vått men Thobias Montler drog definitivt sitt strå till stacken för att värma upp stämningen. Med resultatet 8,22 meter vann han herrarnas längd före namn som Jeff Henderson, Luvo Manyonga och Miltiádis Tentóglou.

För dem som inte följer friidrott med förstoringsglas kan det vara på sin plats att berätta att den först nämnda är regerande OS-mästare från Rio de Janeiro 2016, den följande är regerande världsmästare från London 2017 och den sistnämnda är regerande Europamästare från Berlin 2018!

Är nu Sveriges tvåa

Resultatet 8,22 är Sveriges näst bästa genom tiderna och lika bra som Tommi Eviläs finska rekord. Montler passerade Mattias Sunneborn på alla tiders svenska lista men har fortfarande rekordmannen Michel Tornéus framför sig med resultatet 8,44.

Montlers tidigare personbästa var 8,10 från i fjol. För en vecka sedan i Spanien lyckades han hoppa hela 8,43, men under icke-giltiga vindförhållanden.

– Jag är otroligt glad. Jag vet knappt vad som hände därute, sade 23-åringen Montler, EM-fyra i fjol, till SVT Sport.

Förutom ovan nämnda trio blev också kubanen Juan Miguel Echevarria bakom Montler i den resultatmässigt svaga längdtävlingen. I mars hoppade han resultatet 8,92 meter i 3,3 meter i sekunden medvind – ett resultat som givetvis blir ett så kallat vindresultat.

Svensk seger också i diskus

Förutom i herrarnas längd gick segern till värdnationen Sverige också i herrarnas diskus. Daniel Ståhl var bäst framför hemmapubliken med resultatet 69,57.

Ståhls bästa båge landade på över 73 meter men det kastet blev övertramp. Enligt uppgift svor den finskättade Ståhl vasst på finska efter kastet.

Hans rekord lyder på 71,29. Världsrekordet är i tysken Jürgen Schults namn: år 1986 stod han för fenomenala 74,08.

Nordiskt, närmare bestämt norskt guld blev det också i herrarnas 400 meter häck när världs- och Europamästaren Karsten Warholm var nästan en och en halv sekund snabbare än tvåan TJ Holmes från USA.

Alla resultat från Diamond League-deltävlingen i Stockholm hittas här.

Diskussion om artikeln