Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: TeamGym – vad är det?

Från 2019
TeamGym HGK vann FM-guld (fotokälla: Risto Parkkonen).
Bildtext TeamGym HGK vann FM-guld (fotokälla: Risto Parkkonen).

Senaste veckoslut vann Helsingfors Gymnastikklubbs damlag FM-guld i TeamGym. Det är inte första gången laget vinner guld, och laget har även haft framgångar i de nordiska mästerskapen. Men vad är då TeamGym? Jo, en relativt okänd men växande gren i Finland.

Då ett helt lag gymnaster rör sig samtidigt eller strömmar i ett fritt flöde över voltbanan efter varandra, är synen hisnande. TeamGym är ett bevis på hur estetisk och sportslig en laggren kan vara: hisnande volter på trampett och voltbana, snygga rörelser som görs samtidigt på matta i symmetriska exakta formationer.

TeamGym kallas även truppgymnastik, eller trupp nordisk klass. På finska talade man länge om ”näytösvoimistelu” som inte skall förväxlas med estetisk truppgymnastik ”joukkuevoimistelu”.

Grenen har uppkommit i de nordiska länderna, främst Danmark, i början av 1980-talet. Även idag är TeamGym en starkt nordisk gren där Danmark, Sverige och Island är de ledande länderna på de internationella tävlingsarenorna. TeamGym är faktiskt den mest populära gymnastikgrenen för tillfället i Sverige och Danmark.

Disciplinen karaktäriseras av fart, styrka, akrobatik på hög nivå samt ett samarbete mellan medlemmarna i laget. Åldersfördelningen bland TeamGym-gymnaster är bredare än i redskapsgymnastiken: i TeamGym tävlar man ofta långt in i vuxen ålder.

TeamGym är en lagsport där åskådaren kan njuta av tre olika tävlingsmoment: ett dansant friprogram, voltserier på voltbana och höga volter på trampett. I varje delmoment är lagstyrkan det centrala. Volterna ska flöda på efter varandra, och friprogrammet kräver ett intimt samarbete. I TeamGym gör man delvis rörelser bekanta från redskapsgymnastiken. Tävlingsklasser finns för damer, herrar och mixade lag. Varje trupp består av 6–20 gymnaster, beroende på tävling.

TeamGym HGK vann FM-guld (fotokälla: Marie Thodén).
Bildtext TeamGym HGK vann FM-guld (fotokälla: Marie Thodén).

Friprogrammet är en synkroniserad koreografi med krav på formationer, piruetter, olika hopp och balansövningar. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

På voltbanan (tumbling) gör gymnasterna tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett sviktande golv som är ungefär 14 meter långt och två meter brett.

På trampett gör gymnasterna övningar med trampett och hoppbord. Trupperna ska visa upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna i denna gren utför avancerade övningar, som till exempel trippla volter med två och en halv skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten cirka fem meter över golvet.

På finlandssvenskt håll finns TeamGym på programmet för tillfället endast i Helsingfors Gymnastikklubb och i Mariehamns Gymnastikförening. Inom Finlands Svenska Gymnastikförbund fungerar en sektion för TeamGym, vars strävan är att göra TeamGym vanligare i våra föreningar i Svenskfinland.

Barbara Åkerberg, verksamhetsledare
Finlands Svenska Gymnastikförbund