Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Populismen florerar, det är rena rama cirkusen i Hangö” - politiker med lång erfarenhet risar det kommunala beslutsfattandet

Från 2019
en karusell ute på vatten. Finns i i Hangö vid Plagens badstrand
Bildtext Det är inte bara runt karusellen på Plagen i Hangö det svänger. Också inom det kommunala beslutsfattandet har det under de senaste åren gungat och svängt en del.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Det har varit några turbulenta år inom lokalpolitiken i Hangö. Barbro Wikberg, SFP, säger att det finns ”frifräsare” som inte följer givna riktlinjer. Fullmäktigeordförande Jouko Kavander, SDP, säger att det är svårt att få ärenden att gå framåt.

Två år har gått sedan kommunalvalet 2017. Halvvägs in i nuvarande fullmäktigeperiod är det dags att blicka bakåt och också delvis se framåt.

Hangö vattentorn och kyrka fotograferat från bro. Man ser hustak, gröna träd och knallblå sommarhimmel
Bildtext Från vattentornet i Hangö kan man se långt, men däremot inte sia hur den politiska framtiden i staden ser ut.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Barbro Wikberg har länge varit aktiv kommunalpolitiker. Hon representerar Svenska folkpartiet och är första vice ordförande i Hangö stadsfullmäktige. Vi har stämt träff på en av hennes favoritställen i Hangö, tennisbanorna vid Appelgrensvägen. Där tillbringar hon en stor del av sin tid, bland annat med att träna unga tennisspelare.

En kvinna på tennisplan. Hon spelar inte utan har just vattnat planen. Vattenslangen ligger på marken.
Bildtext Barbro Wikberg har många järn i elden. Här vattnar hon en av tennisbanorna i Hangö.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Men nu ska det inte handla om backhand eller forehand utan om kommunalpolitik och hur svårt det är att få ordning i de leden.

- Den här populismen florerar riktigt vilt för tillfället. Jag brukar säga att det är rena rama cirkusen.

Kan du lite förtydliga dig, vem eller vilka tänker du på?

- Jag tänker på de här nya grupperingarna. Man tågar ut från fullmäktigesalen och kallar tjänstemännen för både det ena och andra. Inte hör det till en ansvarsfull politik, säger Wikberg.

Nu har det funnits ganska många ”frifräsare” som inte alls har tänkt på att SFP har en viss linje

― Fullmäktiges första vice ordförande Barbro Wikberg, SFP

Hur är det med gruppdisciplinen, det har visst också varit vissa sprickor inom SFP?

- Vi har inte haft så väldigt strängt. Förstås har vi diskuterat ärenden på förhand och gått in för vissa riktlinjer, men nu har det funnits ganska många ”frifräsare” som inte alls har tänkt på att SFP har en viss linje. Hur månne väljarna upplever villervallan, frågar sig Wikberg.

En kvinna står på ett tennisplan. Ser in i kameran. Spelar inte.
Bildtext Barbro Wikberg skräder inte orden när det kommer till en del fullmäktigeledamöter i Hangö.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Barbro Wikberg upplever att socialdemokraterna för tillfället är de enda som har en sträng partipolitik, något hon ser som ett plus i dagens läge eftersom hon tycker det flyter i de egna partiet.

- Just nu har vi det ärligt sagt ganska råddigt, säger Barbro Wikberg.

Jouko Kavander har i cirka 50 år varit kommunalpolitiskt aktiv i Hangö. Han representerar Socialdemokraterna och vi träffas utanför Folkets hus vid Esplanaden. Vi står båda och tittar på den gulrappade fasaden på gaveln som vetter mot gatan. Kavander funderar om väggen skulle kunna piffas upp med en målning, en mural.

Text på en gulrappad husvägg: "Työväentalo". Höghuset finns i Hangö.
Bildtext Socialdemokraterna i Hangö har flera utmaningar inom sin grupp säger Jouko Kavander. I partiet finns två språkgrupper men det är också skillnad på om man är född i Hangö eller bara har bott drygt 50 år i staden. Däremot möts man ofta i det här höghuset för att dra upp riktlinjer inför kommande möten.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Men vi ska inte prata om konst på väggen utan om kommunalpolitk som enligt en del politiker är uppåt väggarna.

Jouko Kavander skrattar lite när han hör att Barbro Wikberg tror att SDP har en strängare disciplin på sina partimedlemmar än SFP.

- Det finns nog ärenden där inte vi heller är eniga. Bland sossarna finns gamla Hangöbor och inflyttade. Dessutom finns det svenskspråkiga och finskspråkiga. Så egentligen finns det fyra grupper inom SDP.

I dag lyssnar man med ett halvt öra, ögonen är på telefonen tills man plötsligt vaknar till och då börjar det hända i salen...

― SDP:s Jouko Kavander om mötesdisciplinen i Hangö

Hur upplever du då att de senaste två åren varit?

- Det har varit fram och tillbaka hela tiden. Vi försöker få ärenden framåt men så kommer de i retur. Frågan är hur man efter det ska få dem att gå framåt igen, säger Jouko Kavander.

En man med keps som det står  Hangö-Hanko på ser in i kameran. Utomhus
Bildtext Kepsen på Jouko Kavander fungerar delvis som en adresslapp. Också hjärtat klappar för Hangö.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Han tycker att förtoendevalda agerar annorlunda idag jämfört med hur det var när han själv blev aktiv i början av 1970-talet.

- Hela livet har ändrats. Då fanns inte mobiler där man kunde läsa kvällstidningar samtidigt som mötet pågick. Man gick in i mötet med själ och hjärta. I dag lyssnar man med ett halvt öra, ögonen är på telefonen tills man plötsligt vaknar till och då börjar det hända i salen...

Vad tycker du om att medlemmar i SDP och i och för sig också SFP röstar mot det egna partiet?

- Man ska ha egna åsikter. Om man har en klar egen åsikt ska man inte ge efter, säger Kavander.

Sedan började jag tänka själv och röstade enligt vad jag tyckte var rätt. Efter fyra år var jag tvungen att sluta

― SDP:s Jouko Kavander om sina år som ung politiker i Hangö
Fullmäktigemöte i Hangö.
Bildtext Här en bild på gamla Hangöfullmäktige. Dock icke den från 1973. Här är Sture Söderholm fullmäktigeordförande och bilden är tagen i januari 2017, det vill säga några månader före senaste kommunalval.
Bild: Yle/Minna Almark

Jouko Kavander minns själv hur det var när han blev invald i Hangö och fick en plats i stadsstyrelsen 1973.

- I två år lyssnade jag på de gamla gubbarna, de som var nästan lika gamla som jag själv är i dag. De berättade för mig hur jag skulle göra. Sedan började jag tänka själv och röstade enligt vad jag tyckte var rätt. Efter fyra år var jag tvungen att sluta, så jag vet också vad det innebär.

Jouko Kavander säger att han högaktar dem som vågar gå emot sin grupp.

- Idag är jag den gamla gubben som gärna vill berätta vad jag har lärt mig och det skulle vara roligt om det fanns yngre som skulle vilja lära sig. Men jag vill inte styra dem. De ska få tycka som de vill.

Har du på senare år gått emot ditt parti och röstat annorlunda än SDP?

- Inte ensam, fast jag kanske har haft en annan åsikt. Eller jo, en gång i stadsstyrelsen, säger Jouko Kavander och tillägger att det gällde arrendeavtalet för kaféet och puben i Östra hamnen.

Två stora gula träskor modell Holland med spetsig, uppåtpekande tå. De är på en man som man inte ser ansiktet på.
Bildtext Det blir stora skor att fylla när Torbjörn Ekholm tar över som stadsstyrelseordförande efter rutinerade Hangöpolitikern Sture Söderholm. De gula träskorna kommer från Holland och finns hemma hos Torbjörn, "Tobba" Ekholm.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

På tisdagen (11.6) valde Hangö stadsfullmäktige sina presidier. Som ordförande i fullmäktige fortsätter socialdemokraten Jouko Kavander medan Svenska folkpartiet bytte ut ordförande i stadsstyrelsen. Sture Söderholm lämnade över ordförandeklubban till Torbjörn Ekholm.

Bakom bytet föreligger ingen dramatik.

Strax efter kommunalvalet våren 2017 sade Hangös överlägsna röstmagnet, Torbjörn Ekholm att han inte kände sig redo att genast axla ansvaret som stadsstyrelseordförande eftersom han saknade kommunalpolitisk erfarenhet.

- Nu är jag redo, säger Torbjörn Ekholm som aktivt har deltagit i de kommunala mötena.

Jag är nog en opolitisk människa. I grund och botten tycker jag att partier är helt onödiga

― Hangös nya stadsstyrelseordförande, Torbjörn Ekholm, SFP

När vi träffas hemma hos Ekholm har han Hangö stads förvaltningsstadga framför sig och väljer också att läsa högt ur början där det på byråkratsvenska står att "stadsstyrelsens ordförande leder den politiska samverkan som krävs för fullgörande av stadens strategi genom att föra nödvändiga diskussioner med de politiska grupperna och på ett lämpligt sätt hålla kontakt med stadens invånare och övriga intressegrupper".

Den här långa meningen ska också bli Ekholms ledstjärna följande två år.

- Jag upplever att dialog och samverkan är något som behövs mellan politiker men också mellan politiker och tjänstemän. Det finns kanske en möjlighet att minska på besvärsmängden som har har varit påtaglig här i Hangö jämfört med många andra kommuner, säger Torbjörn Ekholm.

Nu har du själv några gånger röstat med politiker som är kända för att lämna in besvär. Hur kommenterar du det?

- Jag har tyckt att det har varit rätt. Till exempel uppskovet med att exploatera Drottningberg, vilket man inte borde ha givit och nu senast det jag kallar skövlingen av Tulludden. Där hade jag kanske samma åsikter som andra som inte hör till vårt parti (SFP), men det är detaljfrågor. Jag har alltid kört enligt min egen åsikt i alla fall.

En man i blå tröja poserar i en grön, skogsliknande trädgård. Bakom finns ett fågelbräde som är som ett rött hus.
Bildtext Torbjörn Ekholm börjar vara varm i kläderna och vill som stadsstyrelseordförande i Hangö kunna prata med både politiker, tjänstemän och andra Hangöbor.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Någon låg profil har Torbjörn Ekholm inte hållit under sina två första år.

Ekholm säger att han förstår att de mer erfarna partikamraterna håller på sin sak. De har varit med om att besluta i frågor som Ekholm själv anser vara fel beslut och också en orsak till att han valde att ställa upp i kommunalvalet 2017.

- Inte kan de nu vända kappan efter vinden, men jag kan inte heller vara tvungen att ändra åsikt, säger Torbjörn Ekholm.

Är du helt säker på att du är i rätt parti?

- Jag är nog en opolitisk människa. I grund och botten tycker jag att partier är helt onödiga. Det borde vara personer som röstas in och stadsfullmäktige borde mötas oftare. Nu har fullmäktige blivit något som bara välsignar och slår stämpeln på.

Att ställa upp som obunden eller som ensamvarg skulle kanske inte lett till någonting

― SFP-politiker Torbjörn Ekholm

Om du känner dig opolitisk, varför då SFP?

- Man är Hangöbo och det är klar att språket betyder en del fast vår familj idag är tvåspråkig. Kanske det var det lättaste valet att gå med i SFP: Att ställa upp som obunden eller som ensamvarg skulle kanske inte lett till någonting, säger Torbjörn Ekholm som fick 361 röster i kommunalvalet.

Och du tänker fortsätta inom SFP?

- Jo, eller det är ju klart... det är två år nu som gäller och inte ska man skapa onödig stress. Nu är det Hangös ärenden som ska skötas, säger Torbjörn Ekholm, nyvald stadsstyrelseordförande.

Inte blir det väl bättre eller så mycket sämre

― Fullmäktiges första vice ordförande, SFP-politiker Barbro Wikberg om den närmaste framtiden

Tillbaka till tennisbanorna, klubbhuset och Barbro Wikberg.

Vad tror du Barbro Wikberg om de kommande två åren?

- Nog går de väl som de två första åren. Inte blir det väl bättre eller så mycket sämre. Det är mycket svårt att förutspå hur ett ärende kommer att gå. I dag finns det en del Hangöbor som stött SFP som förundrar sig hur röstningarna går. Det är ett faktum, säger Barbro Wikberg.

En skylt på ett tak i Hangö. Det står kahvi piristää på den gamla reklamskylten.
Bildtext Kaffe piggar upp tillvaron för många, men också goda politiska debatter. De lär inte ta slut i första taget, varken i Hangö eller i andra kommuner.
Bild: Yle / Tiina Grönroos