Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Skräpfisk" finns inte, allt kan bli god mat – varför importera fisk då den simmar i dina vatten?

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt

Det finns mycket fisk som inte längre duger för konsumenterna. Det vill man ändra på, så nu ordnas det kurser i hur man tar tillvara den här outnyttjade naturresursen, samtidigt som de nyfinländska deltagarna får lära sig språk eller fiskar för första gången i sitt liv.

I Kristinestad ordnades en fisketur för invandrare som lär sig språk vid medborgarinstitutet. Det handlade om hur man fiskar i Finland och hur man hanterar och tillreder fisken.

Anita Storm, ekologisk rådgivare vid Marthaförbundet ledde kursdagen där man försökt jobba med integrering via matfisken.

- Det har främst gällt de tills vidare rätt så outnyttjade arterna. Marthor har deltagit, nyfinländare och allmänhet. Allmänheten har varit väldigt många äldre män. Det har skett någon förändring där då 70-åriga män kommer och lär sig tillreda mört. Då har det hänt någonting i samhället.

två kvinnor varav en äter
Bildtext Anita Storm vid Marthaförbundet var med och ordnade en fisketur för invandrare som lär sig språk vid Kristinestads medborgarinstitut. En av deltagarna var Rahel Bekele Tura. Projektet är finansierat via Kustaktionsgruppen.
Bild: Yle/Roy Fogde

Med sig har Anita yrkesfiskaren Pekka Ikola som har med sig en hel del fisk av alla sorter som finns i vattnen utanför Kristinestad. Han säger själv att han är pensionär, men alla i Österbotten vet att en fiskare aldrig slutar fiska.

Pekkas uppdrag är att lära kursdeltagarna hur man rensar och gör filéer.

Anita Storm är biolog till utbildningen. I sitt dagliga arbete som ekologirådgivare vid Marthaförbundet berättar Anita mycket om hållbarhet i vardagen. Till det hör att upplysa om att vi kan äta den fisk som vi har i våra sjöar, floder och hav, i stället för att importera fisk som är odlad någon annanstans.

Vanorna ändrades då utländsk fisk kom

Men traditionellt har vi ratat vissa typer av fisk, som vi kallat skräpfisk?

- Traditionellt har vi nog tagit den tillvara. Men för 40 till 50 år sedan kom den importerade djupfrysta fisken och så den odlade laxen.

Jag tar tillvara allt som naturen ger, allt från vilt till bär till fisk, svamp och sådant. Jag tycker att man ska gräva där man står och ta det som finns runtomkring oss.

― Anita Storm

Numera ser man till och med influgen nilabbore i butiksdiskarna.

- Talar vi med äldre människor kan de berätta hur de åt och tillredde alla de här inhemska fiskarterna, som vi nu under fiskimportens tidevarv inte har velat ha.

Nyfinländare förstår sig inte på smaken på gädda

Metspön delades ut till kursdeltagarna. De spridde ut sig på bryggorna längs stranden i Kristinestad och såg helt uppenbart ut att njuta av metandet och den underbart soliga vårdagen. De var ett tiotal män och kvinnor som kom från olika länder.

Anita Storm har mött många nyfinländare under det här projektet.

- Vi har haft intressanta diskussioner för de förstår sig inte på gädda, de tycker inte riktigt om smaken på gädda, men får de en id så är de väldigt glada.

- Och så tycker de att vi överarbetar våra fiskar. De vill gärna tillreda dem hela medan vi vill göra filéer och benfritt och det förstår de sig inte alls på.

Anita tänker lite likadant.

- Jo jag brukar säga "nose to tail". Jag tar tillvara allt som naturen ger, allt från vilt till bär till fisk och svamp och sånt. Jag tycker att man ska gräva där man står och ta det som finns runtomkring oss. Vi behöver inte importera någon annanstans ifrån.

Fisk är den snabbaste mat du kan få. Du behöver bara visa den för stekpannan och värma upp i strax över femtio grader. Det går ganska snabbt med en tunn filé

― Anita Storm

Dagens fångst blev anspråkslös, en abborre och en mört. Men alla är glada ändå. Pekkas låda är full med fisk av alla de slag som fjällas, rensas och filéras.

- Det var första gången jag metade, men det här var en bra utflykt, säger Jawid Bromand från Afghanistan.

- Hemma äter vi helt andra sorters fiskar.

Nikbakht Husseini tycker att gäddbiffarna de har lagat efter metandet var goda.

- Men vi äter rätt lite fisk hemma i Afghanistan. Det finns inget hav, bara en stor flod.

kvinna i slöja i park
Bildtext Nikbakht Husseini gillar gäddbiffarna men har sällan ätit fisk då det inte finns något hav i Afghanistan.
Bild: Yle/Roy Fogde

Var det en lyckad dag?

- Ja, om man tittar på hur de ser ut och så, säger Anita. Vi fick ju inte så bra fångst men Pekka hade med sig lite extra. De har lärt sig, de har fått fundera på fisken, lära sig rensa och filéra och sedan tillreda den.
Det är ett sätt att få mat och de är vana att skaffa sin egen mat. Fisk är ju ganska dyrt i butik så för dem är det viktigt att kunna få meta.

Om man vill börja fiska är det viktigt att tala med någon som är insatt i det, till exempel gällande utrustning och områden där det är tillåtet att fiska.

- Fisk är den snabbaste mat du kan få, du behöver bara visa den för stekpannan och värma upp i strax över femtio grader. Det går ganska snabbt med en tunn filé. Men det krävs lite träning för att bli bra på att filéra.

Mer om hobbyfiske i programmet Närbild på Yle Fem på måndag 3 juni klockan 20.00 (repris tisdag 4.6. klockan 11). Närbild åker också på tur med en fiskeövervakare och besöker Husö biologiska station på Åland. Programmet finns också på Arenan:

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln