Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny bok lyfter fram konst som Vasaborna tar del av dagligen i stadsmiljön

Från 2019
Uppdaterad 02.06.2019 09:31.
Vit kvinna med långt blont hår står framför en skulptur av Erikki Kannosto.
Bildtext Pamela Andersson, före detta utställningskurator på Kuntsi, har sedan 2015 varit involverad i boken om Bröderna Gröndahls stiftelse som en av redaktörerna. Här står hon framför skulpturen "Djup törst" av Erkki Kannosto.
Bild: Elin Willows

Bröderna Gröndahls stiftelse har verkat i Vasa sedan 1970-talet, och en stor del av deras konstsamling är möjlig att ta del av dagligen i staden. Nu kommer en bok som lyfter upp verken.

Pamela Andersson har fått återvända till den forna hemstaden Vasa i arbetet med boken. Den före detta utställningskuratorn på Kuntsi har sedan 2015 varit involverad i boken om Bröderna Gröndahls stiftelse som en av redaktörerna.

– Stiftelsen inledde sin verksamhet här i Vasa 1970 och genom åren har det blivit många verk som har kunnat doneras till museet och till invånarnas glädje.

Totalt finns det runt 200 verk med i förteckningen i slutet av boken som fått namnet Konst för en stad! Många av dessa verk går också att ta del av.

– En del är inne i museerna, en del inne i offentliga byggnader, som till exempel biblioteket, och en del finns i stadsbilden, säger Andersson.

En staty med en kvinna och en man av Erkki Kannosto i Vasa centrum.
Bildtext Charmiga, jordnära och humorisktiska berskriver Pamela Andersson Erkki Kannostos statyer.
Bild: Elin Willows

Processen bakom

Det har varit en spännande och rolig process, berättar Andersson, att lära sig mer om verken för att kunna skriva boken.

– Det började med att gräva i arkiven och intervjua de som har jobbat länge vid museerna.

Hon har velat lyfta fram arbetet bakom verksanskaffning.

– Det handlar inte bara om att en konstnär gör ett verk utan det är många personer som ska vara involverade och planera, det är långa processer när man bygger i stadsbilden.

– Det är det som det handlar om, när man placerar konst i stadsbilden och offentliga samlingar, det är ett samarbete mellan många olika parter. Stadens tekniska sektor, omgivningsplaneringen, konstförvaltningen och samarbete med stiftelsen.

Konsten för alla

Pamela Andersson hoppas att många hittar till den tvåspråkiga konstboken.

– Den är gjord för den breda publiken, inte bara för de som redan är intresserade av ämnet, alla som är intresserade av stadsplanering och offentlig konst.

Boken Konst för en stad! uppslagen visandes två färgglada verk av Elina Försti.
Bildtext Uppslag i boken med konst av Elina Försti.
Bild: Elin Willows

För det är ju så med den offentliga konsten, att den finns där för alla, påminner Andersson.

– Konstverken tillför ett slags trivsel i stadsmiljön.

Och även om man inte alltid tänker på konsten i det offentliga rummet så minns vi nog den när något speciellt händer, menar Andersson,

– Än i dag ser vi att det är våra offentliga skulpturer som vi tar oss till när vi firar någonting, som valborg eller VM-guld.