Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ganska många husbolag i Borgå vill skaffa hiss – går en vanlig hiss inte att bygga kan en stolhiss vara lösningen

Från 2019
Uppdaterad 09.07.2019 20:39.
Stolhiss ersätter vanlig hiss i ett husbolag i Borgå - Spela upp på Arenan

Många framför allt äldre flervåningshus i Borgå saknar hiss i trapphuset. I vissa av de här husen går det inte ens att installera en vanlig hiss.

Hissen lyser också med sin frånvaro i flera trevåningshus samt i hus där man varit försiktig med byggkostnaderna, berättar Johan Nyholm som är vd och disponent för Borgå OP-Disponentcentral.

Avsaknaden av en hiss brukar antingen bero på att den helt enkelt är för dyr för att bygga eller på att den inte skulle rymmas i trapphuset, enligt Nyholm.

bild på trappor
Bildtext Är trappuppgången väldigt liten ryms det ofta ingen hiss där.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

– Förstås är det en stor kostnad att installera en hiss i byggskedet men det är ändå klart enklare att göra det då, säger Nyholm.

Om trapphusen är för gamla eller om trapporna har en opassande form är det i vissa fall omöjligt att installera en hiss i ett senare skede. Husbolag med aktielägenheter ligger mest risigt till.

bild på en stol hiss
Bildtext Ryms det ingen vanlig hiss kan en stolhiss vara lösningen.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

– I dem kan vi inte göra radikala ingrepp som att ta delar av lägenheter för att göra trapphuset större.

Hissituationen i Borgå går ändå inte en allt för dyster framtid till mötes.

– Ganska många husbolag här har ändå nappat på möjligheten att söka statligt stöd för att skaffa en hiss, säger Johan Nyholm.

Stolhiss ersätter vanlig hiss

Hissar är ändå inte helt uteslutna i små trapphus. Ifall en vanlig hiss inte går att bygga kan lösningen vara en stolhiss. Yle Östnyland besökte just ett sådant trapphus.

– Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med utrymme för att skaffa en vanlig hiss, berättar Tom Mellin som är ordförande för husbolaget.

bild på en gubbe
Bildtext Tom Mollin.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Brandkåren måste ha tillräckligt med utrymme för att kunna bära en bår i trappuppgången. En hiss rymdes heller inte på utsidan av byggnaden.

Husbolaget har haft en stolhiss i båda sina trapphus i nu cirka två år.

– I B-trappan är hissen i flitigt bruk. Där är det flera äldre personer som använder den dagligen. Här i A-trappan är den än så länge i lite mindre bruk.

3.6.2019: Många höghus i Borgå saknar hiss och vi träffar Sibbo svenska församlings nya kyrkoherde

20:34

Diskussion om artikeln