Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Regn på många håll i Finland under lördagen - mössorna kan bli våta

Från 2019
Regndroppar smattrar mot ett staket.
Bild: Mostphotos/Roland Levander

Lördagens väder är omväxlande. I södra och mellersta Finland är det ännu uppehållsväder och till och med soligt på förmiddagen, men mot eftermiddagen blir det molnigt. Sedan kommer regnet.

- På eftermiddagen omkring klockan 15 är regnet ovanför Åland och skärgårdshavet. Vid klockan 18 sträcker det sig redan över västra Finland, uppskattar Yles meteorolog Matti Huutonen.

Regnen når södra och mellersta Finland senast klockan 21. Senare på kvällen regnar det också i sydöstra Finland och norra Karelen.

- Nog blir mössan våt, varnar Huutonen studenterna i östra Finland.

I norra Lappland är det regnigt hela dagen och i södra Lappland kan det regna under förmiddagen. Södra Lappland och norra Österbotten lyckas ändå undvika regnen på kvällen.

Fredagens hårda vindar blir svagare till lördagen, men kvällens lågtryck kan igen ge nya krafter till vindarna.

Sätt inte ännu upp festtälten

I Bottenviken har de hårda vindarna bland annat orsakat att stora delar av takpappen på yrkeshögskolan i Kivikangas i Kemi har rullats ihop.

Från Kemis stadshus har det lossat kakel och färjtrafiken till Karlö har slutat gå.

Enligt Huutonen lönar det sig inte att i dag börja sätta upp festtält vid Bottenvikens kust, utan att man hellre ska göra det i morgon på morgonen.

I Karlö har det blåst 33,6 meter i sekunden och i Ajos i Kemi 29,6 meter i sekunden.

- Stormen beror på ett kraftigt lågtryck i norra Sverige som rör sig till Tornedalen. Just nu ser det ut som att stormens kraft växer och att det håller på ända till kvällen, säger Huutonen.

Källa: Yle Uutiset

Diskussion om artikeln