Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-expert: Assange har utsatts för åratal av förföljelse och psykisk tortyr

Från 2019
Uppdaterad 31.05.2019 18:21.
Julian Assange gestikulerar till pressfotografer under en fångtransport till en domstol i London den första maj 2019.
Bildtext Julian Assange gestikulerar till pressfotografer under en fångtransport till en domstol i London den första maj 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Vår slutsats var att Assange uppvisar alla symptom som brukar drabba människor som utsatts för psykisk tortyr en längre tid, säger FN:s särskilda rapportör om tortyr. FN-experterna som besökt Assange i fängelset, anser att han inte bör utlämnas till USA.

- Den psykiater som följde med mig sade att hans (Assanges) hälsotillstånd var kritiskt, säger FN:s särskilda rapportör Nils Melzer i en intervju till nyhetsbyrån Reuters.

Bland de symptom som Assange uppvisar nämner Melzer extrem stress, kronisk ångest och intensivt psykologiskt trauma.

Schweizaren Nils Melzer under en presskonferens i FN:s europeiska högkvarter i Genève den första mars 2019.
Bildtext Schweizaren Nils Melzer under en presskonferens i FN:s europeiska högkvarter i Genève den första mars 2019.
Bild: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Nils Melzer och två läkare som är specialiserade på tortyroffer besökte Wikileaks-grundaren Julian Assange i fängelset Belmarsh, i London, den nionde maj. De fick tillfälle att göra en grundlig medicinsk undersökning av Assange.

Assange avtjänar ett 50 veckors fängelsestraff i högsäkerhetsfängelset Belmarsh för att ha brutit mot villkoren för sin borgen då han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London år 2012.

Sedan Melzer besökte honom har Assange flyttats till fängelsets sjukvårdsavdelning. På torsdagen uppgavs Assange vara för sjuk för att delta i en domstolsförhandling via videolänk från fängelset.

Assange utsatt för en hämningslös mobbnings- och förtalskampanj?

- Assange har under flera års tid avsiktligt utsatts för allt grövre form av grym, omänsklig och förnedrande behandling eller straff. Den samlade effekten kan bara beskrivas som psykisk tortyr, säger Melzer.

Melzer fördömer den "samordnade kampanj" som flera stater, enligt honom, bedrivit för att få Assange utlämnad till USA.

- Det har varit en obeveklig och hämningslös kampanj med offentlig mobbning, hotelser och förtal mot Assange. Inte bara i USA, utan också i Storbritannien, Sverige och nu på senare tid i Ecuador, säger Melzer.

Jag har aldrig sett en grupp demokratiska länder gadda ihop sig för att avsiktligt isolera, demonisera och begå övergrepp mot en enda individ såhär länge

- Under de 20 år som jag arbetat med offer för krig, våld och politisk förföljelse har jag aldrig sett en grupp demokratiska länder gadda ihop sig för att avsiktligt isolera, demonisera och begå övergrepp mot en enda individ såhär länge och med så litet hänsyn för mänsklig värdighet och rättssäkerhet, säger Melzer.

Han kräver ett slut på den "kollektiva förföljelsen" genast.

Varnar för en "politiserad skenrättegång" i USA

Enligt Melzer har juridikens makt, institutioner och processer medvetet missbrukats för "dolda syften" i fallet Assange.

Melzer befarar att Assange skulle utsättas för en "politiserad skenrättegång" och allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter om han utlämnades till USA.

USA vill statuera exempel för att avskräcka andra människor från att följa Assanges fotspår, menar Melzer.

Han tror inte att Assange skulle utsättas för fysisk tortyr i USA, men däremot nog för långvarig isolation, mycket tuffa fängelseförhållanden och för "en psykologisk omgivning som skulle knäcka honom till sist".

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt opponerar sig mot Melzers beskyllningar om en medveten, grym kampanj mot Assange.

Hunt påpekar att Assange själv valde att "gömma sig" på ambassaden och kunde ha lämnat den när som helst för att "möta rättvisan".

Hunt anser att FN:s specialrapportör borde låta brittiska domstolar dra sina slutsatser utan inblandning eller provokativa anklagelser från Melzers sida.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln